Indyk po marokańsku

Przepis na 4 porcje

Składniki:
• 40 dag filetu z piersi indyka
• 4 marchewki karotki
• 2 szalotki
• szklanka bulionu warzywnego (z kostki)

Dodatki: 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, kawałek świeżego imbiru (4-5 cm), 2 łyżki rodzynek, łyżeczka mąki, łyżeczka miodu, sok wyciśnięty z cytryny, cynamon, kolendra, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
• Filet z piersi indyka opłukać, osuszyć, oczyścić z błon i resztek tłuszczu. Pokroić w grubszą kostkę i lekko rozgnieść dłonią lub rozbić, wkładając pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej. Skropić z obu stron sokiem z cytryny. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posolić. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 20 minut.
• W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej z masłem. Włożyć indyka i smażyć na złoto na średnim ogniu po mniej więcej 5 minut z każdej strony. Przełożyć na ogrzany półmisek, przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce.
• Obraną marchew pokroić w kostkę. Szalotkę i imbir drobno posiekać. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia indyka zeszklić szalotkę. Dodać imbir oraz marchew i mieszając, smażyć razem przez 1-2 minuty. Wlać bulion rozrobiony z mąką i zagotować, mieszając.
• Dodać umyte rodzynki i włożyć podsmażonego indyka. Doprawić miodem, sokiem z cytryny, szczyptą cynamonu, solą i pieprzem. Mieszając, gotować na małym ogniu przez 10-12 minut, aż marchewka będzie miękka. Posypać listkami kolendry. Podawać z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko.