Przepis na 4 porcje

Przygotowanie: ok. 60 minut

Składniki: 4 duże pomidory, 50 dag szpinaku, cebula, pół szklanki ugotowanego ryżu

Dodatki: 5 łyżek startego żółtego sera, 4 łyżki kremówki, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki masła, bazylia, sól, świeżo zmielony pieprz

Szpinak oczyścić, opłukać, obgotowywać 5 minut w osolonym wrzątku, osączyć i grubo pokroić. Szalotkę i czosnek posiekać, zeszklić na łyżce masła, wymieszać ze szpinakiem. Do farszu dodać ryż, śmietanę i starty żółty ser. Doprawić bazylią, solą i pieprzem. Pomidory umyć, odkroić górną część i wydrążyć łyżeczką pestki, napełnić szpinakiem. Farsz posypać wiórkami masła i przykryć odciętymi wierzchami. Pomidory ułożyć w żaroodpornej formie. Zapiekać mniej więcej 25 minut w temp. 180 st.

Porcja: ok. 310 kcal