Pokruszony łosoś na topionych porach pachnący pistacjami

porcja dla 4 osób
czas przygotowania: 25 minut

Czego potrzebujemy:

• 6 ładnych porów
• 1,2 kg dużego fileta z łososia bez skóry
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• szczypta curry
• 60 g słonych pistacji bez łupinek
• sól i pieprz do smaku
• bazylia w minikostkach

Jak to zrobić:

• Odetnij zielone części porów, pokrój je na cienkie półtalarki i umyj, wypłukując z nich całą ziemię. Białe części pora nie będą ci potrzebne, możesz je zachować do innego dania.

• Na patelnię nalej oliwę. Dodaj pory na zimny tłuszcz, od razu dopraw je solą do smaku i podsmażaj na średnim ogniu. Przy niskiej temperaturze nie stracą ładnego, zielonego koloru. Trwa to około 7-10 minut.

• Wsyp pistacje do moździerza i ugnieć je dokładnie. Połowę pistacji z moździerza wsyp do porów, dodaj szczyptę curry, pieprz, wymieszaj całość i wyłącz ogień.

• Zagotuj wodę w garnku, dodaj odrobinę soli.

• Pokrój łososia na kawałki (porcja dla jednej osoby to około 150 g).

• Gdy woda będzie się gotować, dodaj kawałki łososia.
Jeżeli chcesz zjeść łososia takiego, jak ja najbardziej lubię, tzn. żeby był ścięty na zewnątrz i miękki w środku, gotuj go przez 3-5 minut.
Jeżeli wolisz lepiej ugotowanego, zostaw go jeszcze na około 3 minuty.

• Wyłóż pory na talerzyk (ułóż je w kołderkę). Łososia wyłóż na oddzielny talerz i rozkrusz na wierzch bazylię w minikostkach.

• Widelcem złam łososia w płaty i ułóż go ładnie na porach w kształcie wieży. Udekoruj talerz, posypując go curry. Pistacjami, które zostały w moździerzu, posyp wierzch wieży.

Przepis Pascala Brodnickiego pochodzi z archiwalnego wydania "Kobieta Fakt"