RYŻ Z SOSEM OWOCOWYM - od 2 lat
Składniki: woreczek ryżu, 2 szklanki pokrojonych owoców (truskawki lub maliny), łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobionej w wodzie, łyżka cukru trzcinowego Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu. Owoce włóż do rondelka i duś z cukrem i ewentualnie odrobiną wody. Dodaj rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Ryż polej sosem owocowym.

PRAWDZIWY KISIEL OWOCOWY - od 3 lat
Składniki: 250 g różnych owoców, np. truskawek, malin, porzeczek, jabłek pokrojonych na kawałki lub rozduszonych, łyżka soku z cytryny, szczypta kakao, 3 łyżki soku z winogron, 50 g mąki ziemniaczanej, miód lub syrop klonowy do posłodzenia. Owoce włóż do rondla i podgrzewaj, dodając sok z cytryny, kakao, sok z winogron, wymieszaną z odrobiną wody mąkę ziemniaczaną. Zagotuj. Podawaj w miseczkach z miodem.

NAPÓJ Z BANANÓW, MIGDAŁÓW I TRUSKAWEK - od 4 lat
Składniki: 2 dojrzałe banany, 50 g migdałów mielonych, szklanka truskawek, 150 ml mleka ryżowego, łyżka miodu l 1/3 laski wanilii Zmiksuj wszystkie składniki. Podawaj posypane wanilią.

PUDDING Z KASZY KUKURYDZIANEJ Z OWOCAMI - od 5 lat
Składniki: 1/2 l mleka, 40 g kaszy kukurydzianej, żółtko, 2 łyżki zmielonych orzechów, 1-2 łyżki miodu, ubite na sztywno białko, szczypta soli, skórka otarta z cytryny, szczypta kakao, owoce.
Do mleka wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut, aż kasza dobrze napęcznieje. Dodaj żółtko, orzechy i miód. Kiedy ostygnie, dodaj ubite białko, sól, skórkę otartą z cytryny, kakao i całość wymieszaj. Przełóż do miseczek, a na wierzchu poukładaj owoce, np. truskawki, gruszki, jabłka, jagody, jeżyny. Owoce mogą być świeże albo lekko podduszone z łyżeczką cukru trzcinowego.