Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami

Ciasto:

·  2 szklanki mąki pszennej

·  jajko

·  sól

Farsz:

·  25 dag kiszonej kapusty

·  10 dag suszonych grzybów

·  2 cebule

·  jajko

·  2 łyżki oleju

·  sól

·  pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować farsz: grzyby opłukać, namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedzić i posiekać. Cebule obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na oleju. Kapustę posiekać, dodać cebule, grzyby z wywarem i dusić ok. 45 min. Odcedzić nadmiar wywaru, ostudzić, przyprawić  solą i pieprzem, dodać jajko i wymieszać.

Przygotować ciasto: z mąki, jaja, soli i 3 szklanek wody zagnieść miękkie ciasto. Rozwałkować podsypując mąką. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nakładać łyżeczkę farszu. Zlepiać mocno brzegi pierogów. Wrzucać partiami na posolony wrzątek gotować 3-5 min. od wypłynięcia na powierzchnie. Podawać polane gorącym olejem ze zrumienioną cebulką.