Barszcz, borowikowa, rosół. PRZEPISY na świąteczne zupy z nutą szaleństwa
1 Składniki:1,5 l wywaru z warzyw; 50 dag oczyszczonego łososia; 2 łyżki masła; cytryna; natka; sól; pieprz Rybę umyć, pokroić w kostkę, zalać gorącym wywarem. Gotować na małym ogniu około 15 minut. Rybę ostrożnie wyjąć z zupy, połowę odłożyć, resztę dokładnie zmiksować. Do wywaru warzywno-rybnego dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Następnie dodać masło, włożyć pozostałe ugotowane kostki łososia, zagotować na małym ogniu, stale mieszając. Kremową zupę z łososia posypać posiekaną natką. Najlepiej podawać ją z groszkiem ptysiowym.
Inne
2 Składniki: 1 kg buraków; włoszczyzna; kilka suszonych grzybów; cytryna; sól; pieprz; kilka ziemniaków Grzyby umyć, namoczyć, ugotować. Miękkie wyjąć z wywaru, następnie w tym samym wywarze ugotować włoszczyznę i także ją wyjąć. Oddzielnie ugotować starte na tarce o dużych oczkach buraki. Dodać sól i sok wyciśnięty z cytryny, odcedzić. Później połączyć oba wywary i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ziemniaki ugotować w "mundurkach", obrać, pokroić w grube plasterki. Foremką do ciastek wycinać gwiazdki. Barszcz podawać z ziemniaczanymi gwiazdkami.
Inne
3 Składniki:1,5 l rosołu, 8-10 suszonych borowików; mała cebula; łyżka masła; 1/2 szklanki śmietany; 10 dag szyjek rakowych; sól; pieprz; koperek Grzyby umyć, namoczyć, ugotować z dodatkiem obranej, opłukanej i pokrojonej cebuli. Następnie wyjąć grzyby z wywaru, pokroić w cienkie paseczki. Przecedzony wywar dodać do rosołu. Masło stopić, dodać mąkę, zasmażyć, nie rumieniąc. Połączyć z zupą, dodać pokrojone grzyby i śmietanę. Gotować zupę kilka minut, doprawić do smaku. Dodać szyjki rakowe, jeszcze chwilę pogotować. Przed podaniem zupę ozdobić koperkiem.
Inne
4 Składniki: 50 dag wołowiny bez kości; 50 dag kury rosołowej; włoszczyzna; łyżka rodzynek; sól; pieprz; świeży tymianek Wołowinę umyć, zalać 2,5 l zimnej wody, posolić i gotować na małym ogniu (wywar powinien tylko lekko "mrugać"). Pod koniec dodać kurę oraz umytą, oczyszczoną i obraną włoszczyznę. Gotować rosół, aż warzywa i mięso staną się dostatecznie miękkie. Mięso wyjąć (można je wykorzystać do innych celów), rosół przecedzić. Dodać do niego opłukane rodzynki i tymianek. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z makaronem.
Inne
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję