• Hiszpańska paella
    1
    Z wakacyjnych wyjazdów przywozimy pamiątki, wspomnienia i… przepisy. Jeśli marzy nam się ciepły klimat słonecznej Hiszpanii, możemy przywołać go, przygotowując pyszną paellę. Smak Hiszpanii możemy poczuć w swoim domu zarówno latem, jak i w chłodniejsze dni.
  • Lodowa rozkosz
    Pistacjowe, waniliowe, miasteczkowe… Sorbety, śmietanowe i jogurtowe… Rodzajów i smaków lodów jest mnóstwo, ale wszystkie je łączy jedno – nieodzownie kojarzą się z latem i okresem gorących wakacji! Jak szybko przygotować je we własnej kuchni?
  • Warzywa
    1
    Lato to bez wątpienia najlepszy okres na urozmaicenie diety. To właśnie w tym czasie lokalne targowiska obfitują we wspaniałe warzywa, które zachwycają nie tylko smakiem czy kolorem, ale też niską ceną. Na jakie produkty powinniśmy się zdecydować? Które jarzyny w szczególności dodadzą sił witalnych? Ekonomiczne, zbilansowane i kolorowe menu, proponuje Katarzyna Zadka, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
  • Leczo
    2
    7
    Jesienią mamy nieodpartą ochotę na pożywne i sycące dania. Oto przepis na potrawę, która spełni "sezonowe wymagania" naszego organizmu.
  • Mięso na grillu
    29
    Nie masz swojego autorskiego przepisu na marynaty do grilla? Sprawdź te polecane przez Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni restauracji Ed Red w Krakowie. Na pewno nie pożałujesz!
  • Miechunka peruwiańska
    2
    1
    Królewskie bakalie – miechunka peruwiańska, znane też jako physalis – od wieków uprawiane są w słonecznych rejonach Ameryki Południowej. Owoce zachwycają nie tylko swoim wyglądem, ale również nieocenionymi właściwościami zdrowotnymi. Ich smak dostrzegli już starożytni Inkowie, którzy specjalizowali się w uprawie tej rośliny i wykorzystywali jej drogocenne właściwości w leczeniu. Do Europy, te egzotyczne owoce dotarły w XVII w. Dziś dodawane są do dań zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej. Poznaj je!
  • Pieczywo i masło
    1
    Masło czy margaryna - to najpopularniejsze pytanie, które pojawia się w sporze o to, czym smarować pieczywo. Dla kogo są przeznaczone te najczęściej używane produkty? Czym kierować się przy ich wyborze? I czy w ogóle jest się o co spierać? Odpowiadamy na te pytania wraz z ekspertami kampanii „Poznaj się na tłuszczach".
  • Piknik
    Gdy pogoda kusi słońcem i ciepłem, warto wybrać się na piknik. Poza dobrym nastrojem powinniśmy zaopatrzyć się oczywiście w smaczne przekąski, którymi możemy zajadać się podczas rozmów i w przerwach pomiędzy zabawą. Pamiętajmy jednak, by wybierać takie przysmaki, które nie ucierpią w czasie podróży. Co i jak włożyć do koszyka, żeby wyjąć w całości i zjeść ze smakiem? Podpowiadamy!
  • Zupa pomidorowa
    1
    Pomidory – właściwie każdy Polak je zna i wie jak, i na ile sposobów można je przyrządzić. Pomidory oraz najbardziej popularna w Polsce zupa pomidorowa – lubimy ten duet i intuicyjnie często po niego sięgamy. Idealnie sprawdzi się jako propozycja na obiad w weekend i w tygodniu. W zależności od wykonania może być bardziej domowy lub wykwintny. Ale czy tak naprawdę wiemy, co w sobie kryje? O odkrycie tajemnic pomidorów, przetworów pomidorowych i powstającej z nich zupy pomidorowej poprosiliśmy dr Katarzynę Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
  • Patryk Kotarba
    8
    269
    To nie jest robota dla wrażliwców - i to wcale, nie dlatego że od czasu do czasu trzeba się rozprawić ze sztuką mięsa. O nieznanej stronie pracy w gastronomii opowiada Patryk Kotarba - szef kuchni restauracji Ponidzie w hotelu Słoneczny Zdrój Medical Spa&Wellness w Busku-Zdroju.
  • Kanapka z pastą z ciecierzycy
    1
    Nazywana grochem włoskim cieciorka, idealnie sprawdza się jako składnik wielu dań. Jej ogromną zaletą jest duża zawartość białka, które przypomina to pochodzenia zwierzęcego. Dania z cieciorką są zdrowe, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim pyszne. Z jej pomocą przyrządzimy zarówno śniadanie, obiad, jak i kolację. Oto nasze propozycje na całodniowe menu z ciecierzycą w roli głównej.
  • Naleśniki
    22
    Naleśniki to smaczny i sycący posiłek, którego smak zna praktycznie każdy z nas. Ta popularna potrawa jest doskonałym pomysłem zarówno na śniadanie czy obiad, jak i deser. Można ją podawać na słodko lub na słono, w połączeniu z różnymi dodatkami. W Polsce najczęściej urozmaicamy je cukrem lub dżemem – warto jednak spróbować czegoś nowego i postawić na pastą sezamową, czyli tahinę.
  • Donald Tusk

    Cameron: Problem migracji w UE doprowadził do Brexitu. Juncker i Tusk: To nieprawda

  • Jolanta Kwaśniewska

    Kwaśniewska na prezydenta? Zdeklasowała Szydło i Dudę. SONDAŻ

  • Zamachowcy wzięli na cel międzynarodowe lotnisko w Stambule

    Terroryści-samobójcy zaatakowali lotnisko w Stambule. Oto ZDJĘCIA z Turcji

Zobacz więcej