• Zupa krem marchwkowo-buraczkowy
    1
    Wczesną jesienią, gdy dostępnych jest wiele świeżych owoców i warzyw, możemy przygotować mnóstwo pysznych - i wcale niekoniecznie ciężkich! - potraw. Oto przepis na jedno z takich dań.
  • Leczo z kurczakiem
    Jak cieszyć się pysznymi, sezonowymi smakołykami, gdy wciąż myślimy o sylwetce Wystarczy, że tłuste i ciężkostrawne dania zastąpimy ich odpowiednikami w wersji „light” – możemy być pewni, że one nie zostawią nam przykrej pamiątki w postaci dodatkowych centymetrów w pasie. Oto znakomity przepis na odchudzone leczo!
  • Mycie owoców
    Na temat właściwego przygotowania owoców i warzyw do spożycia narosło wiele mitów. Jak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie PSOR, aż 84 proc respondentów słyszało o tym, że warzywa i owoce należy parzyć wrzątkiem lub płukać wodą z solą kuchenną. Tymczasem, jak przekonują eksperci, wystarczy zwykła woda, a tam, gdzie jest to niezbędne, warzywo lub owoc należy obrać ze skórki.
  • Zupa serowa
    Po pięknym początku września, który przywitał nas iście letnimi temperaturami, wszystko wskazuje na to, że w kalendarzową jesień wkroczymy z dużym ochłodzeniem, a nawet deszczem. W te trudne dni w naszym menu nie może zabraknąć gorących, aromatycznych potraw, takich jak pyszna zupa serowa, która w połączeniu ze świeżą pietruszką i grzankami szybko rozgrzeje nawet najbardziej zziębnięty jesienną aurą organizm.
  • Tortilla
    Zapiekana tortilla to meksykańska potrawa, która świetnie sprawdzi się jako danie główne lub przekąska podawana na przeróżne sposoby. Najlepiej smakuje w połączeniu z ulubionymi warzywami, dużą ilością sera oraz pysznym sosem. To danie, które urozmaici spotkania z przyjaciółmi, z powodzeniem zastępując kolorowe kanapki, koreczki, pizzę, czy innego rodzaju popularne przekąski.
  • Zupa z porem, ziemniakami i serem gorgonzola
    Pomysłów na wyborne zupy nigdy za wiele! Koniecznie poznajcie TEN.
  • Cukinia faszerowana
    1
    Lepszej pory na przygotowanie tego pysznego dania nie będzie - do dzieła!
  • Kubki z kawą
    2
    15
    O tym napoju - jednym z najpopularniejszych na świecie - mówi się wiele. Jednak liczne spośród obiegowych opinii na temat jego smaku, właściwości czy pożądanego wyglądu mijają się z prawdą. Kawa, bo o niej mowa, skrywa wiele tajemnic. Przedstawiamy te z nich, dzięki którym łatwiej będzie dokonać dobrego wyboru.
  • Tagliatelle w sosie borowikowym
    1
    1
    Jesień w polsko-włoskiej wersji – tak w skrócie można nazwać to danie. Prawdziwy włoski makaron w połączeniu z borowikami, prosto z polskiego lasu. Za sprawą śmietanki i masła danie jest delikatne, a świeży rozmaryn dba o niezwykły aromat potrawy. Całość prezentuje się pięknie i smakuje wyśmienicie – smacznego!
  • Omletowe babeczki z płatkami kukurydzianymi
    1
    Lato powoli dobiega końca. Jak nie dać się nadchodzącej jesieni i z pozytywnym nastawieniem wejść w nową porę roku? Odpowiedź jest jedna - zapewnić naszemu organizmowi wystarczających, wartościowych pokładów energii. Skąd je wziąć? Na przykład z pysznego śniadania! Oto przepis na nie.
  • Marcepan domowej roboty
    Wapń, potas, fosfor i witamina E zawarte w migdałach sprawiają, że te bakalie powinny znaleźć się w diecie aktywnych osób, dbających o codzienne menu. Dzięki wysokiej zawartości magnezu spożywanie migdałów wspomoże organizm w walce ze zmęczeniem oraz stresem. Chcesz wyglądać pięknie i zdrowo? Zjedz w ciągu dnia garść migdałów. Dlaczego? Bo migdały to cenne źródło miedzi, która pomaga w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji skóry i włosów, a także wspiera układ odpornościowy. 100 gramów migdałów zaspokaja 100% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
  • Tiramisu
    1
    Ze śmietaną, owocowy, czekoladowy, a może z nutką pikanterii? – desery zaskakują smakami i propozycjami podania. Wybór przekąski często zależy od dostępności owoców sezonowych i tego, na co w danej chwili mają ochotę najbliżsi. Oto przepis na żurawinowe małe co nieco, które można przygotować niezależnie od pory roku.