• Warmińskie czarne żeberka
    4
    W regionalnej kuchni rodem z Warmii i Mazur odnajdziemy wpływy m.in. kultury niemieckiej, ukraińskiej i polskiej. Takie unikatowe połączenie to gwarancja potraw nietuzinkowych, a przy tym sprawdzonych przez pokolenia lokalnych smakoszy. Poznajcie smak Warmińskich czarnych żeberek z dodatkiem aromatycznych suszonych śliwek.
  • Alergia na mleko
    2
    2
    Kwestia spożywania mleka od lat budzi sporo kontrowersji. Z jednej strony słyszymy hasło „Pij mleko! Będziesz wielki!”, z drugiej natomiast głosy wskazujące na fakt, że mleko krowie w ogóle nie powinno być obecne w diecie człowieka. Skąd te sprzeczne informacje? Co na ten temat mówi fachowa literatura i ośrodki naukowe?
  • Kurkuma
    2
    1
    Naturalna żywność może przedłużyć życie. Zawarte w niej substancje odżywcze są w stanie zwiększyć antyoksydacyjny potencjał komórek i poprawić ich zdolność do regeneracji. Do substancji tych należą m.in. tłuszcze nasycone i polifenole, m.in. kurkumina. Obecnie trwają prace nad zastosowaniem polifenoli w terapii i profilaktyce nowotworów i choroby Alzheimera.
  • Burgery
    Obecnie, niezwykłym powodzeniem cieszą się burgery – czyli danie składające się z bułki, kotleta wołowego i ulubionych warzyw oraz sosów. Coraz popularniejsze są także burgery wegetariańskie, w których kotlet mięsny zastąpiony zostaje kotletem z buraka lub ciecierzycy, bądź plastrem sera. Ta szybka i prosta w przygotowaniu potrawa może być jednocześnie zdrowa, pożywa, a przede wszystkim smaczna. Wystarczy dodać do niej egzotyczne składniki.
  • Zakupy na targu warzywnym
    3
    Kolejny miesiąc przynosi świeże sezonowe warzywa i owoce, które są niezastąpionym źródłem wielu cennych składników odżywczych i witamin. Warto wybrać się na pobliski targ i kupić kilka owocowo-warzywnych hitów, które urozmaicą rodzinny obiad albo domowe lunche w pracy.
  • Ciasto ziemniaczane
    3
    Gdy obecna polska aura bardziej przypomina początki jesieni, we Włoszech celebruje się drugą połowę sierpnia w sposób szczególny. Włoskie miasta praktycznie wymierają, a ich mieszkańcy wyjeżdżają tłumnie na wakacje, głównie nad morze. Jednym z ulubionych kierunków jest Południe, a wielu mieszkańców Półwyspu Apenińskiego twierdzi, że to tam bije prawdziwe serce Włoch. I to właśnie stąd, z Kampanii, pochodzi ciasto ziemniaczane – przysmak wymyślony na dworze w Neapolu, jego historia sięga XVIII wieku. Poznajcie przepis na gateau di patate, czyli ciasto ziemniaczane z kilku prostych składników, które dają jednak piorunujący efekt. Może być jedzone na ciepło lub na zimno np. jako idealna przekąska na plaży. Smacznego!
  • Owoce późnego lata
    2
    1
    Choć zbliża się ono ku końcowi – jego smak może towarzyszyć nam przez cały rok. Lato, bo to o nim mowa, pełne jest ulotnych, owocowych chwil. Można raczyć się ich smakiem w okresie letnim jak i zachować go – w postaci np. dżemów – na zimowe dni. Smak późnego lata to także szereg zalet dla ciała. Jakie owoce i dlaczego powinny zagościć w tym okresie w kuchni?
  • Tarta z malinami
    Niewątpliwą zaletą okresu wakacyjnego są pyszne sezonowe owoce, na które często czekamy cały rok. Dojrzałe i soczyste dary natury kuszą nie tylko niską ceną, ale także nasyconymi kolorami i aromatami. Ponadto są bogate w witaminy i składniki odżywcze, dlatego warto wzbogacić o nie swoje letnie menu. Dla wszystkich łasuchów, którzy lubią łączyć słodkie i cierpkie smaki doskonałym podwieczorkiem, będzie… tarta malinowa z dodatkiem herbaty Earl Grey Ahmad Tea London.
  • Gruszki
    1
    1
    Większość owoców doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów, jednak są i takie, które bardzo dobrze komponują się z daniami wytrawnymi. Jednym z nich jest gruszka, której słodki i wyrazisty smak idealnie łączy się z serami, sałatami czy makaronami. Jeżeli mamy pod ręką gruszki, nie tylko świeże, ale i te z puszki w lekkim syropie, możemy przygotować pyszny i pożywny obiad lub lekką przekąskę.
  • Sałatka z arbuza, śliwek kalifornijskich, fety i mięty
    8
    Masz ochotę na błyskawiczne i pyszne danie o smaku lata? Koniecznie wypróbuj ten przepis!
  • Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej
    Wykwintne pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej to bukiet smaków w jednym daniu. Zobaczcie przepis.
  • Biały krem z kurkami
    1
    Sierpień to czas, w którym chętnie wybierane są owoce i warzywa sezonowe. Do najpopularniejszych z nich zaliczają się grzyby. Leśnie przysmaki przybierają najróżniejsze formy w domowych kuchniach. Do najpopularniejszych bywalców obiadowych talerzy należą kurki. Z powodzeniem posmakują również najmłodszym. Przedstawiamy dwie wariacje smaku na temat kurek.
  • Biblioteka

    "Dobra zmiana" też w bibliotekach? List otwarty do Piotra Glińskiego

  • Małżeństwo z dziećmi

    Na co rodziny wydały pieniądze z 500+? Ekonomiści mają swoje teorie

  • Thomas Piketty (Fot. Sue Gardner <CC BY-SA 3.0>)

    Kim jest Thomas Piketty? Miał być "Marksem naszych czasów" i murowanym kandydatem do Nagrody Nobla

Zobacz więcej