Wieprzowina z pomarańczami
Składniki
4 pomarańcze, 20 dag chudej wieprzowiny bez kości, główka sałaty, łyżka oleju, ząbek czosnku, łyżka orzeszków ziemnych, łyżka sosu sojowego, łyżeczka curry, szczypta papryki, szczypta sody, natka pietruszki, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie
Sałatę umyć, odsączyć, ułożyć na półmisku. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, ułożyć na sałacie. Czosnek obrać, posiekać mięso pokroić na drobne kawałki. W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek, chwilę przesmażyć, mieszając do chwili, aż się zarumieni. Orzeszki pokruszyć, dodać do mięsa, wsypać cukier, dodać sos sojowy i łyżkę wody, doprawić solą, pieprzem, sodą, papryką. Smażyć, aż mięso będzie miękkie. Wyłożyć na sałatę z pomarańczami, posypać natką pietruszki.
Schab wędzony z cukinią
Składniki
50 dag cukinii, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, sok z połowy cytryny, 3 małe pomidorki, 5 dag czarnych oliwek, 10 dag wędzonego schabu
Przygotowanie
Młodą cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek. Chwilę smażyć, następnie dodać plasterki cukinii. Osolić, dodać pieprz i smażyć 3-4 minuty. Ze schabu wyjąc kości i pokroić na zapałkę. Przełożyć cukinię na talerz, dodać schab, plasterki pomidorów i oliwki, skropić sokiem z cytryny.
Kurczak z fasolką szparagową
Składniki
1 kg kurczaka, włoszczyzna, 40 dag fasolki szparagowej, puszka kukurydzy, 4 małe pomidory, strąk chili (zielonego), posiekana natka pietruszki, sól
Składniki sosu
szklanka bulionu z kurczaka, łyżka sosu sojowego, łyżka wódki, 2 łyżki soku cytrynowego, sól, 2 łyżki oliwy, pieprz czarny i cukier
Przygotowanie
Kurczaka ugotować z solą i włoszczyzną, przestudzić w rosole. Oddzielić kości, skórę i pokroić mięso na małe kawałeczki. Strąk chili pokroić w krążki, kukurydzę oraz fasolę szparagową odcedzić, pomidory pokroić. Połączyć składniki sałatki. Przygotować sos, zalać nim sałatkę i odstawić na 10 minut.
Komentarze (3)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarszeOto co znalazłam m.inn. następującą informację w necie: cytuję " ..(...) W latach 1989-1991 był doradcą ekonomicznym wicepremiera i ministra finansów Leszka Balcerowicza. Na początku lat dziewięćdziesiątych doradzał również rządowi Federacji Rosyjskiej w sprawach polityki makroekonomicznej. Na stanowisko Ministra Finansów został powołany 16 listopada 2007 ...(...) "
W związku z powyższym etc., przy całym należnym szacunku dla pana Jacka vel Jana Vincenta Rostowskiego, jakkolwiek nie jestem jego fanem a szczególnie nie popieram stosowanej przez niego, na dużą skalę, tzw. księgowości "kreatywnej" uważam, że ciekawym ale i koniecznym jest sprawdzić :
1./ czy jegomość Vincent nie był jednocześnie, w tym samym czasie doradcą instytucji czy urzędów polskich i rządu Federacji Rosyjskiej i czy w związku z tym, nie wystąpił konflikt interesów, już nie tylko firm ale na szczeblu państw,
2./ czy zanim doradzał rządowi Federacji Rosyjskiej doradzał instytucjom finansoowym lub czynnikom rządowym polskim i czy powziętych wiadomości niejawnych związanych z gospodarką i ekonomią polską, lub innych, nie przekazał rządowi lub służbom Federacji Rosyjskiej albo służbom i agencjom innych państw np. Wielkiej Brytanii, której obywatelstwo również posiada,
3./ czy wcześniej zanim doradzał instytucjom polskim, czy rządowi polskiemu np. ministrowi finansów Leszkowi Balcerowiczowi, doradzał rządowi rosyjskiemu i czy z tego lub innych powodów nie jest związany stosunkiem czy obowiązkiem "lojalności" lub "służby" wobec Federacji Rosyjskiej lub Wielkiej Brytanii albo też innego państwa czy jego służb,
4./ Czy odpowiednie służby polskie, zabezpieczenia wywiadowczego i kontrwywiadowczego sprawdziły te fakty, czy uznały iż może on pełnić tak wysoką funkcję w rządzie Rzeczypospolitej Polskiej i czy jest to bezpieczne dla naszego państwa.