Kwaszenie żuru:
Składniki:
25 dag mąki na żur (połowa
mąki pszennej, połowa
mąki żytniej)
1 1/2 l wody
przegotowanej (ok.)
3-4 ząbki czosnku
1 kromka żytniego chleba
Wykonanie:
Do mąki dolać letnią wodę, dobrze roztrzepać, dodać czosnek. Przelać do słoja i przykryć kromką chleba. Nakryć słój gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni do czasu ukiszenia.
Gotowanie żuru:
Składniki:
3 l rosołu lub wywaru
z jarzyn
chrzan do smaku
czosnek do smaku
jaja na twardo – wg uznania
wędliny – wg uznania
ser suszony – wg uznania
pieprz
sól
Do rosołu lub wywaru jarzynowego dodać kwaszony żur. Zagotować, dodać chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w ćwiartki lub drobno posiekane święcone jaja, plasterki wędliny i suszony ser. Doprawić do smaku.
Uwaga:
Żur można zaprawić śmietaną, a jego kwaśność zależy od ilości dodanego kwaszonego żuru.