Sałatka wielkanocna z sosem tatarskim - PRZEPIS
Składniki:
- kilka plasterków wędzonej szynki
- 1 mała czerwona cebula
- kilka ugotowanych jajek przepiórczych
- kilka marynowanych borowików lub podgrzybków
- kilka korniszonów
- kilka gałązek natki pietruszki
- szczypiorek
Składniki na Sos Tatarski:
- kilka marynowanych pieczarek
- 1 mała cebula
- kilka korniszonów
- kilka łyżek majonezu
- kilka gałązek natki pietruszki
- TABASCO®
- sól, czarny pieprz
Wykonanie
Plasterki zwijamy i układamy na półmisku. Dookoła układamy pokrojone w kawałki korniszony, połówki jajek przepiórczych i marynowane grzybki. Całość obsypujemy posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i plasterkami cebuli (rozdzielamy je na pojedyncze krążki). Podajemy z ostrym sosem tatarskim. Przygotowanie sosu: Pieczarki, korniszony i cebulę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z majonezem. Przyprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i sosem TABASCO®. Na koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Odstawiamy na godzinę.