Składniki:
1 kg schabu bez kości
1/2 kg fileta z kurczaka
1 średni pęczek szpinaku
1 mały słoik suszonych
pomidorów
2 łyżki musztardy
oliwa
sól
pieprz
Wykonanie:
Schab przeciąć wzdłuż na grubość ok. 2 cm i rozbić tłuczkiem na grubość 1 – 1 i 1/2 cm, nadając mu kształt prostokąta. Doprawić i posmarować musztardą. Mięso z kurczaka rozbić na cienki płat. Szpinak oczyścić i umyć. Pomidory pokroić. Na rozbity płat schabu rozłożyć listki szpinaku, rozbity filet z kurczaka i pokrojone pomidory. Zwinąć ciasno w rulon, obwiązać nitką, podlać oliwą, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 1 godz. Pod koniec pieczenia zdjąć folię i piec jeszcze przez chwilę do zarumienienia mięsa.
Z powstałego wywaru można sporządzić sos.
Po upieczeniu pokroić w plastry i dekoracyjnie ułożyć na półmisku.
Podawać na gorąco z pieczonymi ziemniaczkami i dowolnymi surówkami.