Sposoby na białą kiełbasę na Wielkanoc - przepis nr 1: BIAŁA KIEŁBASA W PIWIE (z bloga kulinarnego oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl)
Składniki:
- kilka kawałków białej kiełbasy - surowej lub parzonej,
- 3 duże cebule,
- szklanka jasnego piwa,
- pieprz, majeranek,
- łyżeczka suszonych warzyw,
- olej do smażenia.
Przygotowanie
Białą kiełbasę nacinamy w paski i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju razem z pokrojoną w plastry cebulą. Gdy się przyrumieni, dodajemy piwo i dusimy do miękkości. Jeśli kiełbasa jest surowa, ten etap przygotowania dania powinien trwać nieco ponad pół godziny, jeśli parzona - wystarczy kilka minut. Pod koniec duszenia dodajemy suszone warzywa, pieprz i majeranek, ile kto lubi. Tak przygotowana biała kiełbasa to świetne danie na wielkanocne śniadanie - doskonale smakuje podana po prostu z chlebem.
Sposoby na białą kiełbasę na Wielkanoc - przepis nr 2: PASZTECIKI Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ i JAJKIEM (z bloga kulinarnego kawusia35.bloog.pl)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g,
- 2 białe surowe kiełbasy,
- 7 jajeczek przepiórczych,
- 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy,
- 1 jajko do posmarowania pasztecików.
Przygotowanie
Rozmrażamy ciasto francuskie. Mięso z kiełbasek wyciskamy z osłonek do miski. Dodajemy musztardę i przyprawy według uznania. Dokładnie mieszamy. Jajka gotujemy na twardo, a później obieramy i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150-160 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem.
Rozmrożone ciasto należy lekko rozwałkować, a następnie dużą szklanką wykroić 14 kółek. 7 kółek ułożyć na blaszce. Każde jajeczko oblepić masą mięsną, nadajac jej kształt klopsików. Układać po jednym na kółku z ciasta. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Pozostałe krążki należy lekko rozciągnąć, a następnie przykryć nimi kulki mięsa. Docisnąć dokładnie brzegi ząbkami widelca. Każdy pasztecik nakłuć szpikulcem w paru miejscach. Wierzch posmarować jajkiem i obsypać majerankiem.
Wstawić do piekarnika na 40-45 minut. Gotowe paszteciki powinny mieć złocisty kolor.
Po wyciągnięciu z piekarnika paszteciki z białą kiełbasą i jajkiem zostawiamy na 10-15 minut. Zdejmujemy z blaszki i podajemy z białym barszczem lub żurkiem.