PRZEPIS na kulebiak
Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 200 g szynki (np. biebrzówki JBB Bałdyga)
• 500 g pieczarek
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka masła
• 1 jajko
• Cebulka dymka
• Sól i pieprz
Przygotowanie
Oczyszczone pieczarki kroimy w małe talarki, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i szklimy cebulę. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i pieczarki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy tak długo, aż z pieczarek odparuje cała woda. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i cebulę dymkę. Przygotowany farsz studzimy. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i nakładamy płat ciasta francuskiego. Następnie na jego środku wykładamy przygotowany farsz i formujemy Kulebiak dokładnie sklejając brzegi i smarując rozmąconym jajkiem. Na koniec wstawiamy blachę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, aż ciasto zrobi się złote.