Składniki:

30 dkg mąki pszennej

10 dkg mąki żytniej

15 dkg cukru pudru

2/3 jajka

10 dkg roztopionego na patelni masła

10 dkg miodu

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżka przyprawy do piernika

łyżka mielonego kardamonu















Reklama

Lukier:

białko

1 szklanka cukru pudru

kilka kropel soku z cytryny



Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wsyp do miski i wyrób rękami. Rozwałkuj ciasto na długość około 0,5 cm ( nie zapomnij o podsypywaniu mąką). Wykrój różne kształty za pomocą foremek. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i układaj ciasteczka. Jeżeli wyroby mają być zawieszona na choince, nie zapomnij o zrobieniu dziurek. Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

W tym czasie przygotuj lukier. Maluj ozdoby pędzelkiem lub wykałaczką.

Smacznego!