SOJOWE

Ciasto:

- mąka 2 szkl

- woda gorąca 1 szkl

Reklama

- sól 1 szczypta

Nadzienie:

- granulat sojowy 1/2 paczki

- cebula 1szt

- sól

- pieprz

- sos sojowy

Dodatkowo: boczek wędzony 10 dkg

- cebula 1 szt

- olej

Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, dodać ugotowany granulat sojowy (gotowanie wedle przepisu na opakowaniu). Doprawić do smaku sosej sojowym lub innymi przyprawami, wedle gustu. Zagnieść ciasto i rozwałkować. Pierogi z farszem gotować w osolonej wodzie aż wypłyną. Podawać polane przesmażonym boczkiem i cebulą.

>>> Więcej przepisów na nietypowe pierogi >>>



KOLOROWE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BIAŁYM SEREM

Ciasto:

- mąka pszenna 05, kg

- sól

- woda 250 ml

- papryka słodka

Reklama

Dodatkowo:

- szpinak 25 dkg

- kasza gryczana 100 g

- ser twarogowy chudy 200 g

- zioła prowansalskie

- sól

- pieprz czarny

- cebula 1 główka

- czosnek 1 ząbek

- olej rzepakowy

- majeranek

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od farszu, aby w trakcie wyrabiania ciasta 'przechodził' :

Kaszę gotujemy na sypko (ok 15 min), do oddzielnego naczynia wrzucamy ser i doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi i majerankiem, masę serową wyrabiamy widelcem.



Cebule siekamy w drobną kostkę wrzucamy na rozgrzaną patelkę i podsmażamy na łyżce oleju, aż się upraży,i zbrązowieje, pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku i chwile dusimy z cebulą, uważając by się nie przypalił, bo zgorzknieje. Wysypujemy na papier kuchenny do odsiąknięcia tłuszczu.



Odcedzamy kaszę, po wystygnięciu dodajemy do sera, wraz z wcześniej przygotowaną cebulą. Wszystko delikatnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.



Ciasto:

0,5 kg mąki wysypujemy na stolnicę, rozdzielamy górkę nożem na dwie równe części.

Przygotowujemy lekko podgrzaną szklankę wody.

mąkę solimy delikatnie, po czym do jednej z części dodajemy paprykę czerwoną słodką, w trakcie 'mieszamy' nożem, dodajemy tyle papryki aby mąka nabrała czerwono-różowego koloru,

następnie dodając wodę wyrabiamy ciasto tak aby nie kleiło się do rąk



Drugą część mąki traktujemy również szczyptą soli, po czym dodajemy po troszku rozmrożony szpinak, wraz z wodą i wyrabiamy ciasto aż nie będzie się kleić do rąk



Ciasto czerwone będzie nieco twardsze od szpinakowego, i może być bardziej oporne przy wałkowaniu



Wałkujemy najpierw jeden kolor ciasta i wycinamy szklanką okrągłe placki, po czym gotowe nadziewamy farszem, zaklejamy i poprawiamy krawędzie przyciskając je widelcem do blatu, aby w trakcie gotowania nie rozkleiły się



Podawać z kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem naturalnym, skwarkami, cebulką, etc.







































PIECZONE

Ciasto:

- pieprz

- sól

- jajko 1 szt

- ryż 0,5 szklanki

- grzyby suszone 2 łyżeczki

- pieczarki 250 g

Nadzienie:

- sól

- śmietana 3 łyżki

- masło 110 g

- mąka 220 g

- masło 2 łyżki

Przygotowanie:

Ryż ugotować na sypko.

Ciasto: posiekaj nożem, zagnieć widelcem i czubkami palców, na wstępnie zawiń w folię. Odłóż na 30 minut do zamrażalnika

Nadzienie: pieczarki posiekaj, podduś na maśle i zalej gorącą wodą. Pozostaw na 10 minut. Grzyby wymieszaj z ryżej, jajem i przyprawami.

Rozwałkuj ciasto, wykrój kółka, nałóż farsz i dokładnie zalep.

Piecz około 20 minut w 200 stopniach. Po 10 minutach posmaruj rozbełtanym jajkiem



Z FARSZEM GRZYBOWO-ORZECHOWYM (KURPIOWSKIE)

Ciasto:

- mąka pszenna 400 g

- żółtka (1-2)

- masło (stopione) 2 łyżki

- sól

- letnia przegotowana woda

Farsz:

- suszone grzyby 100 g

- posiekane orzechy laskowe 1 szklanka

- posiekana natka pietruszki 2-3 łyżki

- niewielka cebula 1 szt

- masło 1 łyżka

- jajko 1 szt

- sól

- pieprz 1/2 łyżeczki

- suszony tymianek 1/4 łyżeczki

Przygotowanie:

Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wlać żółtka, masło, posolić i wyrobić ciasto, dolać w miarę potrzeby wody. Gładkie, elastyczne ciasto owinąć w ściereczkę i zostawić na kilkanaście minut.

Grzyby (namoczone wcześniej w wodzie) ugotować, a następnie odcedzić i drobno posiekać. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby, sól i pieprz, chwilę dusić. Na patelni uprażyć posiekane orzechy. Przestudzone grzyby połączyć z orzechami i posiekaną natką pietruszki. Dodać tymianek, wbić jajko i wyrobić farsz. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyciąć krążki, nadziać przygotowanym farszem, dokładnie skleić i gotować w osolonej wodzie do wypłynięcie.

Podawać polane stopioną słoninką, ze skwarkami lub masłem