SOJOWE
Ciasto:
- mąka 2 szkl
- woda gorąca 1 szkl
- sól 1 szczypta
Nadzienie:
- granulat sojowy 1/2 paczki
- cebula 1szt
- sól
- pieprz
- sos sojowy
Dodatkowo: boczek wędzony 10 dkg
- cebula 1 szt
- olej
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, dodać ugotowany granulat sojowy (gotowanie wedle przepisu na opakowaniu). Doprawić do smaku sosej sojowym lub innymi przyprawami, wedle gustu. Zagnieść ciasto i rozwałkować. Pierogi z farszem gotować w osolonej wodzie aż wypłyną. Podawać polane przesmażonym boczkiem i cebulą.
>>> Więcej przepisów na nietypowe pierogi >>>
KOLOROWE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BIAŁYM SEREM
Ciasto:
- mąka pszenna 05, kg
- sól
- woda 250 ml
- papryka słodka
Dodatkowo:
- szpinak 25 dkg
- kasza gryczana 100 g
- ser twarogowy chudy 200 g
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz czarny
- cebula 1 główka
- czosnek 1 ząbek
- olej rzepakowy
- majeranek
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od farszu, aby w trakcie wyrabiania ciasta 'przechodził' :
Kaszę gotujemy na sypko (ok 15 min), do oddzielnego naczynia wrzucamy ser i doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi i majerankiem, masę serową wyrabiamy widelcem.
Cebule siekamy w drobną kostkę wrzucamy na rozgrzaną patelkę i podsmażamy na łyżce oleju, aż się upraży,i zbrązowieje, pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku i chwile dusimy z cebulą, uważając by się nie przypalił, bo zgorzknieje. Wysypujemy na papier kuchenny do odsiąknięcia tłuszczu.
Odcedzamy kaszę, po wystygnięciu dodajemy do sera, wraz z wcześniej przygotowaną cebulą. Wszystko delikatnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.
Ciasto:
0,5 kg mąki wysypujemy na stolnicę, rozdzielamy górkę nożem na dwie równe części.
Przygotowujemy lekko podgrzaną szklankę wody.
mąkę solimy delikatnie, po czym do jednej z części dodajemy paprykę czerwoną słodką, w trakcie 'mieszamy' nożem, dodajemy tyle papryki aby mąka nabrała czerwono-różowego koloru,
następnie dodając wodę wyrabiamy ciasto tak aby nie kleiło się do rąk
Drugą część mąki traktujemy również szczyptą soli, po czym dodajemy po troszku rozmrożony szpinak, wraz z wodą i wyrabiamy ciasto aż nie będzie się kleić do rąk
Ciasto czerwone będzie nieco twardsze od szpinakowego, i może być bardziej oporne przy wałkowaniu
Wałkujemy najpierw jeden kolor ciasta i wycinamy szklanką okrągłe placki, po czym gotowe nadziewamy farszem, zaklejamy i poprawiamy krawędzie przyciskając je widelcem do blatu, aby w trakcie gotowania nie rozkleiły się
Podawać z kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem naturalnym, skwarkami, cebulką, etc.
PIECZONE
Ciasto:
- pieprz
- sól
- jajko 1 szt
- ryż 0,5 szklanki
- grzyby suszone 2 łyżeczki
- pieczarki 250 g
Nadzienie:
- sól
- śmietana 3 łyżki
- masło 110 g
- mąka 220 g
- masło 2 łyżki
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko.
Ciasto: posiekaj nożem, zagnieć widelcem i czubkami palców, na wstępnie zawiń w folię. Odłóż na 30 minut do zamrażalnika
Nadzienie: pieczarki posiekaj, podduś na maśle i zalej gorącą wodą. Pozostaw na 10 minut. Grzyby wymieszaj z ryżej, jajem i przyprawami.
Rozwałkuj ciasto, wykrój kółka, nałóż farsz i dokładnie zalep.
Piecz około 20 minut w 200 stopniach. Po 10 minutach posmaruj rozbełtanym jajkiem
Z FARSZEM GRZYBOWO-ORZECHOWYM (KURPIOWSKIE)
Ciasto:
- mąka pszenna 400 g
- żółtka (1-2)
- masło (stopione) 2 łyżki
- sól
- letnia przegotowana woda
Farsz:
- suszone grzyby 100 g
- posiekane orzechy laskowe 1 szklanka
- posiekana natka pietruszki 2-3 łyżki
- niewielka cebula 1 szt
- masło 1 łyżka
- jajko 1 szt
- sól
- pieprz 1/2 łyżeczki
- suszony tymianek 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:
Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wlać żółtka, masło, posolić i wyrobić ciasto, dolać w miarę potrzeby wody. Gładkie, elastyczne ciasto owinąć w ściereczkę i zostawić na kilkanaście minut.
Grzyby (namoczone wcześniej w wodzie) ugotować, a następnie odcedzić i drobno posiekać. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby, sól i pieprz, chwilę dusić. Na patelni uprażyć posiekane orzechy. Przestudzone grzyby połączyć z orzechami i posiekaną natką pietruszki. Dodać tymianek, wbić jajko i wyrobić farsz. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyciąć krążki, nadziać przygotowanym farszem, dokładnie skleić i gotować w osolonej wodzie do wypłynięcie.
Podawać polane stopioną słoninką, ze skwarkami lub masłem