Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami

Reklama

Ciasto:

· 2 szklanki mąki pszennej

· jajko

· sól

Farsz:

· 25 dag kiszonej kapusty

· 10 dag suszonych grzybów

· 2 cebule

· jajko

Reklama

· 2 łyżki oleju

· sól

· pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować farsz: grzyby opłukać, namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedzić i posiekać. Cebule obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na oleju. Kapustę posiekać, dodać cebule, grzyby z wywarem i dusić ok. 45 min. Odcedzić nadmiar wywaru, ostudzić, przyprawić solą i pieprzem, dodać jajko i wymieszać.

Przygotować ciasto: z mąki, jaja, soli i 3 szklanek wody zagnieść miękkie ciasto. Rozwałkować podsypując mąką. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nakładać łyżeczkę farszu. Zlepiać mocno brzegi pierogów. Wrzucać partiami na posolony wrzątek gotować 3-5 min. od wypłynięcia na powierzchnie. Podawać polane gorącym olejem ze zrumienioną cebulką.