Warszawa
Reklama

Chrup, pij, żuj! Naturalne zamienniki szkodlwych produktów dla zdrowia zębów i jamy ustnej

1 grudnia 2015, 09:57
Według Światowej Federacji Dentystycznej próchnica stanowi jedną z najpowszechniejszych chorób na świecie, dlatego też tak istotne jest ograniczenie cukru i stosowanie jego zdrowszych zamienników. Kolby kukurydzy i drewno brzozowe skrywają taki zamiennik, prawdziwy skarb dla naszych zębów – ksylitol, nazywany też cukrem brzozowym, posiada o 40 proc. mniej cukru, ale smakuje jak ten prawdziwy i tak też wygląda. Co najważniejsze - ksylitol redukuje ilość bakterii (w naszych ustach jest ich ok. 100 mln), a więc przeciwdziała rozwojowi próchnicy oraz stanom zapalnym dziąseł i ozębnej. Dodatkowo remineralizuje szkliwo i stymuluje produkcję śliny, będącej barierą dla groźnych bakterii i pomocą choćby dla palaczy, których śluzówka jest wysuszona, co sprzyja chorobom dziąseł. - Po spożyciu produktów bogatych w biały cukier w naszej jamie ustnej powstają substancje, które zakwaszają jej odczyn. Kwaśne pH może prowadzić do odwapnienia szkliwa, które powstaje na skutek braku minerałów i jest ono pierwszym etapem rozwoju próchnicy – mówi lek. stom. Dorota Stankowska, współautorka poradnika „Bądź bystry u dentysty”. Przeprowadzone na ksylitolu liczne badania rzeczywiście potwierdzają jego skuteczność w profilaktyce, a nawet we wspomaganiu leczenia próchnicy – może on zredukować jej poziom nawet o 50 proc. Szczególnie dobre działanie odnotowuje się u dzieci, ale u dorosłych pacjentów również wykazuje pozytywne działanie. Polecają go także diabetycy, miłośnicy zdrowej żywności i wegetarianie.
Według Światowej Federacji Dentystycznej próchnica stanowi jedną z najpowszechniejszych chorób na świecie, dlatego też tak istotne jest ograniczenie cukru i stosowanie jego zdrowszych zamienników. Kolby kukurydzy i drewno brzozowe skrywają taki zamiennik, prawdziwy skarb dla naszych zębów – ksylitol, nazywany też cukrem brzozowym, posiada o 40 proc. mniej cukru, ale smakuje jak ten prawdziwy i tak też wygląda. Co najważniejsze - ksylitol redukuje ilość bakterii (w naszych ustach jest ich ok. 100 mln), a więc przeciwdziała rozwojowi próchnicy oraz stanom zapalnym dziąseł i ozębnej. Dodatkowo remineralizuje szkliwo i stymuluje produkcję śliny, będącej barierą dla groźnych bakterii i pomocą choćby dla palaczy, których śluzówka jest wysuszona, co sprzyja chorobom dziąseł. - Po spożyciu produktów bogatych w biały cukier w naszej jamie ustnej powstają substancje, które zakwaszają jej odczyn. Kwaśne pH może prowadzić do odwapnienia szkliwa, które powstaje na skutek braku minerałów i jest ono pierwszym etapem rozwoju próchnicy – mówi lek. stom. Dorota Stankowska, współautorka poradnika „Bądź bystry u dentysty”. Przeprowadzone na ksylitolu liczne badania rzeczywiście potwierdzają jego skuteczność w profilaktyce, a nawet we wspomaganiu leczenia próchnicy – może on zredukować jej poziom nawet o 50 proc. Szczególnie dobre działanie odnotowuje się u dzieci, ale u dorosłych pacjentów również wykazuje pozytywne działanie. Polecają go także diabetycy, miłośnicy zdrowej żywności i wegetarianie. / Shutterstock
90 proc. populacji zmaga się z problemami jamy ustnej – próchnica, choroby dziąseł, erozja szkliwa, nieświeży oddech – to najczęstsze problemy, z którymi walczą pacjenci. Ciebie również to dotyczy? Postaw na zdrowe zamienniki szkodliwych produktów nie tylko dla linii, ale również dla zdrowia jamy ustnej.

Powiązane

Reklama
Reklama
Reklama
Zobacz
Reklama