Testy przeprowadzone na 20 otyłych wolontariuszach wskazały, że ci, którym na śniadanie podawane były jajka, odczuwali później mniejszy apetyt, dzięki czemu zjadali mniej.

Naukowcy z Pennington Biomedical Research Centre w Luizjanie odkryli, że osoby badane, po trzech godzinach od zjedzenia na śniadanie jajka, miały we krwi niższy poziom greliny, hormonu podnoszącego apetyt. Dodatkowo zanotowano wzrost poziomu tzw. hormonu PYY3-36, który odpowiada za uczucie sytości.

- Badania pokazały jednoznacznie, że dieta bogata w proteiny zwiększa uczucie sytości, co w efekcie prowadzi do skutecznej utraty wagi - wyjaśnia autor badań dr Nikhil Dhurandhar. - Wyniki tego testu rodzą kolejne pytanie: czy niektóre produkty spożywcze o wysokiej zawartości protein są naturalnym blokerem apetytu? - dodaje.

Dr Nikhil Dhurandhar przyznaje jednak, że potrzebne są dłuższe obserwacje i badania, aby jednoznacznie potwierdzić tezę, że śniadanie o wysokiej zawartości protein może pomóc otyłym w skutecznej utracie wagi.