Schowanie w ciemny kąt lodówki niezdrowych przekąsek i postawienie w zasięgu naszego wzroku zdrowych produktów mogą pomóc w odchudzaniu. A jeśli dodatkowo posiłki zaserwujemy na mniejszych talerzach i zjemy je z daleka od telewizora - zgrabna sylwetka gwarantowana.

Reklama

Kiedy koncentrujemy się na czymś zupełnie innym, nie zastanawiamy się, co jemy, sięgamy po to, co jako pierwsze wpadnie nam w oko, niezależnie od tego czy jesteśmy głodni czy nie - wyjaśnia dr Brian Wansink.

Unikanie prostych spożywczych pułapek takich jak łatwy dostęp do niezdrowego jedzenia i spożywanie posiłków przy stole, gdzie jesteśmy bardziej świadomi tego ile zjadamy, pozwala schudnąć aż kilogram miesięcznie.

"Większość z nas każdego dnia żyje w chaosie, trudno jest więc koncentrować się na każdym kęsie jedzenia i pytać siebie czy już jesteśmy najedzeni czy nie. Sztuką jest zmiana naszego otoczenia w sposób, który nam służy, a nie szkodzi" - podpowiada dr Wansink.