Witamina E zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii i chorób serca. Poprawia metabolizm i wzrok, wzmacnia skórę, wątrobę, układ odpornościowy i nerwowy. Ułatwia gojenie się oparzeń i zapobiega tworzeniu się rozległych blizn (stosowana zewnętrznie). Ta rozpuszczalna w tłuszczach substancja jest też doskonałym przeciwutleniaczem - zwalcza wolne rodniki, wzmacnia i chroni przed toksynami ścianki komórek.
Gdzie szukać witaminy E?
W olejach roślinnych, kiełkach pszenicy, ziarnach zbóż i nieoczyszczonej mące, brokułach, brukselce, szpinaku, jajach i nasionach soi.
Niestety, witamina E jest dość wrażliwa - ulega rozkładowi pod wpływem tlenu oraz temperatury (zarówno niskiej, jak i wysokiej). Dlatego jeśli Twój jadłospis obfituje w przetworzone produkty (biała mąka, długo gotowane lub mrożone warzywa), warto zmienić nawyki żywieniowe lub przyjmować preparaty witaminowe (witaminę E naturalnego pochodzenia znajdziesz np. w Vitole E, cena ok. 6 zł za 30 kapsułek).
1. Vitole, ok. 6 zł za 30 kapsułek
2. Capivit A+E forte, ok. 7 zł za 30 kapsułek po 100 m
Naturalnym źródłem witaminy E są ciemnozielone warzywa (np. brukselka), ziarna zbóż i jajka.