Choć Jennifer Lopez pod koniec lutego urodziła bliźniaki, od razu przeszła na restrykcyjną dietę. W swojej posiadłości urządziła siłownię, na którą wydała 50 tysięcy dolarów i ćwiczy dwie godziny dziennie, by odzyskać sylwetkę sprzed ciąży. Ma silną motywację, bo jak stwierdziła w jednym z wywiadów - "nie może już na siebie patrzeć”. Osobisty dietetyk gwiazdy podobno karmi ją tylko tropikalnymi owocami, jajkami, indykiem, jogurtem oraz tuńczykiem.

Reklama

Christinie Aguilerze również zależy, by jej ciało wyglądało, jak dawniej. Jednak postanowiła, że nie będzie się obsesyjnie odchudzać. Znalazła pozytywną stronę w byciu pulchną po ciąży. Zachwyciła się bowiem swoimi piersiami, które, jak przystało u młodej mamy są naprawdę okazałych rozmiarów. "Są wielkie i niesamowite” - zwierzyła się prasie.

Podobne doświadczenia ma również aktorka Salma Hayek. Po tym, jak we wrześniu zeszłego roku urodziła swoje pierwsze dziecko (córeczkę), długo nie pokazywała się publicznie. Złośliwi spekulowali, że 41-letnia aktorka, zajęta robieniem kariery, zbyt długo zwlekała z zajściem w ciążę i teraz nie może pozbyć się jej skutków. I faktycznie Salma straciła swoją talię osy i utyła na twarzy. Jednak szybko poradziła sobie ze zbędnymi kilogramami i coraz częściej stroi się w obcisłe sukienki. To, że niedawno została mamą zdradza jedynie jej większy o kilka rozmiarów biust. A pomyśleć, że Hayek modliła się o duże piersi, kiedy była nastolatką. Wystarczyło zostać matką.

Niestety nie wszystkie gwiazdy są zachwycone swoimi ponętnymi kształtami, które zostały im po ciąży. Dla Nicole Richie ważniejsze od dobra dziecka jest zadowolenie jego ojca. Partner gwiazdeczki, Joel Madden lubi jedynie chude kobiety, dlatego Richie, która wcześniej była anorektyczką, stara się wrócić do wyglądu szkieletora sprzed ciąży. Jej znajomi opowiedzieli dziennikarzom, że Nicole spisuje wszystko, co je i wylicza, jak zmniejszyć ilość kalorii w swoim menu.

Tymczasem Ewa Matyska-Piekarska, lekarz chorób wewnętrznych z Europejskiego Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych w Warszawie ostrzega, że podczas karmienia piersią organizm kobiety potrzebuje większej ilości energii i składników odżywczych.

Przykładowe jadłospisy, diety 2300 kcal

Zestaw 1

Reklama

I śniadanie:

• 3 kanapki z chleba pełnoziarnistego z pastą jajeczną: 1 jajko ugotowane na twardo z dodatkiem jednej łyżki tuńczyka z puszki, 1 łyżki jogurtu naturalnego i 1 łyżeczki majonezu

• 4 liście cykorii

• szklanka kefiru zmiksowanego z ½ banana

II śniadanie:

• kanapka z pumpernikla cienko posmarowana miękką margaryną z 2 plasterkami polędwicy sopockiej i pomidorem

• gruszka

• kartonik soku wielowarzywnego (500ml)

Obiad:

• zupa selerowa z makaronem

• 3 ziemniaki bez zasmażki

• filet z pangi pieczony w folii (150g pangi skropić 1 łyżką soku z cytryny, doprawić odrobiną soli i pieprzu, polać 1 łyżeczką oliwy i odstawić na 15 minut. Przygotowaną rybę zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 20 minut w temperaturze 200ºC.)

• surówka: 5 liści sałaty + pomidor + 1 łyżeczka oliwy

Podwieczorek:

• serek wiejski

• kanapka z pumpernikla z dżemem

Kolacja:

• ryż duszony z jabłkiem i cynamonem: ½ torebki ryżu dzikiego z 1 łyżeczką miękkiej margaryny + jabłko (starte na tarce) + szczypta cynamonu + mały kubeczek jogurtu owocowego (150g). Szklanka słabej herbaty bez cukru

Zestaw 2

Śniadanie I:

• 3 kanapki chleba żytniego pełnoziarnistego z trzema cienkimi plastrami sera żółtego odtłuszczonego

• 1 mała czerwona papryka

• szklanka maślanki

• 4 herbatniki

II Śniadanie:

• jogurt naturalny (150g) + musli naturalne z owocami suszonymi (nie słodzone) – 3 łyżki

• surówka z: 2 startych marchewek + 1/3 startego jabłka + 1 łyżka jogurtu naturalnego + 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Obiad:

• 2 szklanki makaronu razowego

• potrawka z polędwicy wołowej: Pokrojoną w paski polędwicę (120g) i smażyć przez 5 minut na łyżeczce oleju rzepakowego. Dodać 1/3 mrożonej mieszanki warzyw i dusić na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Dolać rozpuszczoną w szklance wody 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, doprawić solą, pieprzem i bazylią i gotować przez 10 minut.

• surówka z sałaty lodowej (1/4 główki) z 1 łyżką siekanego koperku z łyżką sosu vinegret

• plaster melona

Podwieczorek:

• nektarynka

• szklanka kefiru

Kolacja:

• omlet ze szpinakiem: Rozmrożony szpinak 150g poddusić na łyżeczce oleju rzepakowego. Dodać rozdrobniony ser twarogowy (50g), przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Dwa jaja rozkłócić, dodać 2 łyżki mleka i szczyptę soli, wymieszać. Na rozgrzanej łyżeczce oliwy lub oleju usmażyć omlet. Szpinak rozłożyć na połowę usmażonego omletu, przykryć drugą połówką. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

• mała butelka soku pomidorowego

Zestaw 3

I śniadanie:

• 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem

• 2-4 pełne łyżki sałatki jarzynowej (marchew, pietruszka, seler, groszek, jabłko, ogórek kwaszony) z sosem z jogurtu naturalnego wymieszanego z majonezem

• szklanka kefiru

II śniadanie:

• 2 kanapki z chleba razowego cienko posmarowane masłem z polędwicą sopocką i ogórkiem

• jogurt owocowy (mały kubeczek – 150g) z 2 łyżkami płatków kukurydzianych

• pomarańcza

Obiad:

• talerz krupniku

• 6 pierogów ruskich bez zasmażki (160g)

• surówka z buraczków i jabłka

• sok marchwiowy jednodniowy (250ml)

Podwieczorek:

• miseczka budyniu

Kolacja:

• sałatka z grzankami i kurczakiem: Sałatę (8 liści) umyć i porwać na mniejsze części. Dodać pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w cząstki, ½ piersi z kurczaka (ok. 100g) ugotowanej w osolonej wodzie i pokrojonej w kostkę, 5 dużych ciemnych oliwek i grzanki z 2 kromek chleba graham. Całość skropić sosem vinegrette (1 łyżeczkę oliwy z oliwek, ½ łyżeczki musztardy, ½ łyżeczki octu winnego, szczyptę soli i cukru wymieszać na jednolitą masę).

• szklanka herbaty zielonej bez cukru