Ale sama herbata może się wydać nieco banalna. Mamy więc dzisiaj dla ciebie kilka przepisów na znakomite napoje na bazie herbaty Irving. Gwarantujemy, że rozgrzeją cię lepiej niż cokolwiek innego i rozgonią nadchodzącą jesienną chandrę.
Herbata Cytrusowa
Składniki:
Sok z ½ cytryny, sok z 2 pomarańczy, otarta skórka z1/2 cytryny i z ½ pomarańczy, 5 Goździków Kamis, ¾ szklanki cukru, 5 saszetek herbaty Cytrynowy Gaj Irving.
Sposób przygotowania:
Zagotować 2 szklanki wody z cukrem, otartą skórką cytryny i pomarańczy, Herbatę zaparzyć w ok. 0,75 l wody. Przecedzoną wodę z cukrem i herbatę wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy, podgrzać, do dzbanka wrzucić goździki, zalać gorącym płynem. Rozlewać do szklanek, podawać bardzo gorącą.
Holenderska herbata Amsterdam
Składniki:
4 plasterki limonki i 4 plasterki pomarańczy, ok. 20 łyżeczek cukru, 4 saszetki herbaty Irving Earl Grey.
Sposób przygotowania:
W żaroodpornym naczyniu, w ok. 1 litrze wody zaparzyć herbatę, dodać cukier i plasterki owoców, wymieszać. Podgrzać na małym ogniu ok. 2-3 minuty, nie doprowadzając do wrzenia, przecedzić, można dodać ok. 50 ml whisky. Podawać na gorąco.
Zielona herbata Dobrej Nadziei
Składniki:
4 saszetki zielonej herbaty Irving, ½ łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1 łyżeczka konfitury z gorzkich pomarańczy, 1/2 laski wanilii Kamis, miód do osłodzenia.
Sposób przygotowania:
W 1 szklance wrzątku zaparzyć skórkę pomarańczową i wanilię. W około 0,5 litra wody zaparzyć saszetki zielonej herbaty. Połączyć napar herbaciany z odcedzonym naparem pomarańczowo waniliowym, dodać konfiturę i dokładnie wymieszać. Przecedzić przez siteczko do filiżanki. Jeśli ktoś pija słodką herbatę to może osłodzić miodem.
____________________________
NIE PRZEGAP:
>>> Śliwkowe szaleństwo w środku jesieni
>>> Ratunku! Za pół godziny mam gości
>>> Danie dla wielbicieli słonecznej Italii