● Agrest polecany jest osobom, które mają kłopoty z zaparciami i niedokrwistością. Korzystnie wpływa na przemianę materii, bo działa przeczyszczająco. Zawiera m.in. witaminę PP, która poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.
● Bakłażany obniżają poziom cholesterolu we krwi, wspomagają przemianę materii, korzystnie działają na układ kostny i moczowy. Są bogate w wapń, który wzmacnia kości i uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi.
● Brokuły zawierają składniki działające ochronnie na serce i pochłaniające wolne rodniki, które uszkadzają komórki.
● Cykoria pobudza wydzielanie soków żołądkowych i ułatwia trawienie.
● Czereśnie (zawierają witaminy A, B1 i B2 oraz minerały), regulują pracę żołądka oraz poprawiają apetyt.
● Dynia jest niemal w całości jadalna (miąższ owocu, kwiaty, liście i pestki). Najwięcej zdrowotnych właściwości mają pestki, które poprawiają wygląd skóry. Dynia w postaci gotowanej zalecana jest w chorobach krążenia.
● Gruszki regulują przemianę materii i obniżają poziom cholesterolu. Są źródłem potasu i beta-karotenu, który wpływa na regenerację i budowę tkanek skóry oraz zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu się.
● Jabłka zmniejszają ryzyko miażdżycy, bo uelastyczniają i uszczelniają naczynia krwionośne. Zawierają witaminy C i P oraz magnez, żelazo i potas.
● Jagody mają właściwości przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Zawarte w nich składniki uszczelniają błony śluzowe jelita, dlatego polecane są przy biegunkach. Wpływają też korzystnie na wzrok.
● Kalafiory i maliny wspomagają działanie układu odpornościowego.
● Morele i brzoskwinie oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Są cennym źródłem beta-karotenu.
● Pomidory zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby serca. Poprawiają też pracę układu trawiennego.
● Śliwki działają pobudzająco na jelita, w ten sposób zapobiegają zaparciom. Poprawiają przemianę materii i ułatwiają spalanie tłuszczu.
● Winogrona wykazują właściwości przeciwmiażdżycowe, obniżają ciśnienie krwi, wpływają na koncentrację. Poleca się je również osobom chorym na nerki i wątrobę.