Jak to się robi, czyli od kakaowca do batonika
Brązowa słodycz bierze swój początek z wiecznie zielonego i owocującego przez cały drzewa kakaowca. Można ją rozpoznać po błyszczących liściach i różowych kwiatach, które następnie zmieniają się w duże, podłużne owoce. Strąki te zawierają kilkadziesiąt małych ziaren. Po zbiorze przechodzą one proces fermentacji, suszenia, oczyszczania i segregowania, potem są prażone, co wydobywa ich wyjątkowy smak i nadaje brązowy kolor. Następnie wyciska się z nich tłuszcz i wytwarza miazgę.
Do mikstury dodawany jest cukier, masło kakaowe oraz mleko. Płynna pasta przechodzi jeszcze dwa procesy - wygładzania struktury oraz podgrzewania, przez co uzyskiwana jest odpowiednia konsystencja i struktura czekolady.
Biała czekolada nie zawiera wcale ziaren kakaowca, a jedynie samo masło kakaowe, cukier, mleko i dodatki smakowe.
Co się mieści w słodkiej tabliczce - składniki odżywcze
Wartość odżywcza czekolady różni się w zależności od zawartości kakao i dodatków (mleka, orzechów, itp.)
Oto średnie wartości odżywcze w 100 g:
Ciemna czekolada zawierająca 86% kakao: 567 kcal, 50.2 g tłuszczu, 19.1 g węglowodanów, 9.3 g błonnika
Czekolada mleczna: 567 kcal, 37.3 g tłuszczu, 51 g węglowodanów, 1.3 g błonnika
Czekolada biała: 543 kcal, 30.9 g tłuszczu, 58.3 g tłuszczu, 0 g błonnika
Pasta kakaowa używana do produkcji ciemnej i mlecznej czekolady zawiera ponadto kompozycję witamin i minerałów (wapń, żelazo, fluor, miedź, witaminy A, B i E) oraz kofeinę i serotoninę.
Rodzaje czekolady
Tabliczki czekoladowe zawierają do 10% czekolady. Batoniki mają w swoim składzie mniej tłuszczu, ale za to zawierają bardzo dużo cukru. Jeszcze więcej mają go batoniki nadziewane. Cukierki czekoladowe i inne słodycze mają w swoim składzie do 25% czekolady. Do nabycia jest także czekolada sproszkowana.
Czekolada sprzymierzeńcem twojego organizmu
1. Podwyższa poziom dobrego cholesterolu - dlatego odmawianie sobie czekolady z powodu złych wyników z nim związanych, jest bezcelowe. Czekolada oczywiście jest kaloryczna, ale tylko dlatego, że zawiera masło kakaowe, a to ma w sobie tylko "dobre” nienasycone kwasy tłuszczowe, które organizm łatwo przyswaja.
Badania wykazują, że u osoby, która jadła 75 g gorzkiej czekolady dziennie, poziom dobrego cholesterolu wzrósł o 11.4%, podczas gdy poziom złego spadł o 11.9%.
2. Chroni układ krążenia - czekolada nie jest tylko wysokotłuszczowym i zawierającym dużo cukru i "pustych kalorii” produktem. Właściwie czekolada ma w sobie wiele substancji korzystnie wpływających na działanie układu krążenia:
- tanina należąca do rodziny polifenoli, działa jak antyutleniacz, zwalcza wolne rodniki, zapobiega niszczeniu tkanek
- witamina E, betakaroten i miedź to również silne antyoksydanty
- potas - zmniejsza ciśnienie krwi
- zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe redukują poziom złego cholesterolu
Już mała ilość czekolady (jedna kostka) dziennie może przysłużyć się poprawie działania układu krążenia.
3. Nie zwiększa znacząco zawartości cukru we krwi - większość rodzajów czekolady ma niski indeks glikemiczny i może być jedzona (w odpowiednich ilościach) nawet przez diabetyków.
Dlaczego jest dobra dla twojego samopoczucia?
Po pierwsze: dodaje energii
Sięgnięcie po kostkę czekolady to najmniejszy grzech nawet jeśli jesteś na diecie. Czekolada dostarcza bowiem ciągłej energii, z której możesz efektywnie korzystać przez długi czas. Co więcej, czekolada zawiera kofeinę, eobrominę i teofilinę, które mają stymulujące działanie na układ psychofizyczny.
Po drugie: pomaga łagodzić napięcie
Czekolada zawiera różne składniki poprawiające nastrój:
- węglowodany, które biorą udział w produkcji hormonu odpowiadającego za radosne samopoczucie (serotoniny)
- magnez, który pomaga zwalczać stres
- selen i cynk, biorąc udział w produkcji endorfin
- fenyletylaminę, która ma podobną strukturę do amfetaminy i ma działanie antydepresyjne
Poza tym uczucie błogości daje już sam zapach czekolady, a potem smakowanie tej powoli rozpuszczającej się w ustach słodkości (produkują się odpowiadające za szczęście endorfiny). Jak bez niej żyć?
Rozkosz dla ciała
Kosmetyki na bazie kakaowca odżywiają i upiększają ciało. A poza tym sam ich zapach sprawia, że czujemy się lepiej i wyglądamy piękniej.
Pachnąca broń przeciwko cellulitowi
Kosmetyki na bazie czekolady ujędrniają i wyszczuplają ciało. Tak działa zawarta w ziarnach kakaowca kofeina. Jest obecna niemal we wszystkich preparatach antycelulitowych.
Czekoladowe olśnienie
Preparaty zawierające wyciągi z kakaowca rozjaśniają i dodają blasku zmęczonej skórze. A jeśli dorzucimy do tego również błyskawiczne nawilżanie, wygładzanie oraz ochronę przed starzeniem się, to lista zalet czekoladowych kosmetyków lawinowo rośnie. Aby ziarna kakaowca dały nam z siebie jak najwięcej, często występują w parze z mlekiem, dzięki czemu łatwiej się wchłaniają i regenerują skórę. Na bazie tego smakowitego połączenia powstają już nie tylko balsamy lub mleczka do pielęgnacji ciała, płyny do kąpieli, czy kremy do twarzy, ale również podkłady pod makijaż oraz pomadki ochronne do ust.
W salonach kosmetycznych i ośrodkach spa są oferowane zabiegi czekoladowe. Do tego celu wykorzystywana jest specjalna czekolada kosmetyczna, która zawiera 50% miazgi, oleje oraz składniki rozgrzewające. Pobudzają spalanie tłuszczu, zmniejszają obrzęki, nawilżają, ujędrniają, skóra po nich jest miękka, gładka, odżywiona. Spowalniają procesy starzenia, poprawiają kolory skóry. Po takim zabiegu każda kobieta będzie piękna, zadowolona i gotowa do podejmowania nowych wyzwań. Czekoladę można stosować na całe ciało.
Niektóre firmy stworzyły nawet paletę czekoladowego makijażu (np. Givenchy). Według specjalistów od wizażu brązowe, złote i beżowe cienie, pomadki i lakiery są odpowiednie do każdego typu urody.
1. Szampon do włosów Nivea do włosów ciemnych z ekstraktem z kakao i kasztanowca; 6.90 zł
2. Peeling cukrowy do ciała Fitness Line z wyciągiem z kakaowca, 16.99 zł
3. Żel wyszczuplający pod prysznic Fitness Line z ekstraktem z kakaowca; 21.70 zł
4. Deser do kąpieli Bielenda z kawą i kakao, 14.99 zł
5. Antystarzeniowe mleczko do ciała z czekoladą Bielenda; 8 zł
6. Energetyzujący krem czekoladowy do twarzy i ciała z magnezem Dax Cosmetix; 19 zł