Kasze zawierają sporo białka, które jest podstawowym budulcem naszego organizmu, witaminy (B1, B2, PP, niacyna, B6, kwas foliowy, E) i mikroelementy (żelazo, potas, magnez, miedź i molibden), które regulują przemianę materii, wydzielanie enzymów, hormonów. Mimo że 100 g kaszy zawiera około 330 kalorii, wcale nie tuczy. Zawiera dużo błonnika, który poprawia pracę jelit, zapobiega wchłanianiu tłuszczu i sprawia, że po zjedzeniu kaszy długo czujemy się syci. A zatem wybierzmy tę najlepszą dla siebie.

Manna - poprawia pracę nerek
Ma dużo jodu. Zalecana jest przy zaburzeniach pracy nerek, pęcherzyka żółciowego, wątroby i trzustki.
Pomaga obniżać gorączkę, dlatego warto ją jeść w czasie przeziębień i grypy.

Jęczmienna - reguluje trawienie

W zależności od stopnia rozdrobnienia ziaren jest dostępna jako pęczak, kasza gruba, średnia i drobna oraz perłowa. Jest dobrym źródłem witaminy PP (niacyny), która skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia wygląd skóry.
Kasze jęczmienne mają dużo rozpuszczalnego błonnika, dzięki temu zapobiegają zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha występującym przy zaburzeniach trawienia.

Gryczana - obniża ciśnienie

To jedna z najzdrowszych kasz. Zawiera dużo białka o wysokiej wartości odżywczej, sporo kwasu foliowego, magnezu, cynku, manganu oraz potasu i fosforu. W przeciwieństwie do innych kasz nie zakwasza organizmu. Kaszę gryczaną warto polecić przy zaburzeniach czynności jelit, dolegliwościach układu krążenia, zwłaszcza nadciśnieniu.

Kuskus - dodaje energii
To drobna kasza z ziarna pszenicy twardej durum. Jest łatwo strawna i sycąca, bogata w węglowodany i białko. Nie zawiera jednak błonnika, ma też mniej minerałów i witamin. Jest szczególnie zalecana dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym.

Kukurydziana - wzmacnia serce
Otrzymywana jest przez oczyszczenie i rozdrobnienie ziarna kukurydzy. Ma dużo zdrowych tuszczów i witaminy E. Białko zawarte w kukurydzy nie wywołuje odczynów alergicznych. Dlatego kaszka kukurydziana to idealny pokarm dla niemowląt. Zapobiega niedokrwiennej chorobie serca.

Jaglana - dla alergików
Otrzymuje się ją z nasion prosa. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo białka. Zawiera najwięcej witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Jest lekko strawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. To również naturalny atybiotyk, dzięki któremu który szybciej wyleczymi się z przeziębienia.

















Reklama