Osoby, które mają tylko kilka kilo nadwagi, mogą zaliczyć się do grona szczęśliwców. Po pierwsze: ich zmagania z fałdkami trwają o niebo krócej, niż tych, którzy mają do zrzucenia kilkanaście lub nawet kilkadziesiat kilo. Perspektywa bycia na diecie przez kilka lat (albo wręcz do końca życia) bywa naprawdę przerażająca. Zaś po drugie: mała nadwaga może być zniwelowana właściwie samym wysiłkiem fizycznym, podczas, gdy u prawdziwych grubasów należy wprowadzać całe strategie dietetyczne, połączone z odpowiednimi ćwiczeniami fizycznymi.
Oto dieta trzech kolorów - jak znalazł dla kobiet, które przecież są estetkami! Jej zasady sa niezwykle proste: należy podzielić żywność na trzy grupy: produkty zielone, czerwone i pomarańczowe.
czytaj dalej...
Produkty zielone można jeść bez ograniczeń, pomarańczowe - z umiarem, zaś czerownych powinno się stanowczo unikać! Dieta składa się z trzech zasadniczych faz:
I FAZA: to pierwsze trzy tygodnie. Podczas niej posiłki powinny składać się z trzech produktów zielonych lub dwóch zielonych i jednego pomarańczowego.
II FAZA: również trwa trzy tygodnie. teraz możesz sobie pozwolić na posiłki złożone z jednego produktu zielonego i dwóch pomarańczowych albo jednego zielonego, jednego pomarańczowego i jednego czerwonego.
III FAZA: długość jej trwania zależy od twoich potrzeb. Jeśli uważasz, że musisz "utrwalić" efekty ostatnich sześciu tygodni układaj posiłki tak, jak w fazie Ialbo II.
Jak zatem powinien wyglądać posiłek według takiego schematu? Portal www.polki.pl podaje takie oto zestawienie:
"► śniadanie: szklanka jogurtu naturalnego, 4 łyżki płatków z otrębami, pomarańcza.
► obiad: plaster duszonej cielęciny (100 g), 3 łyżki makaronu pełnoziarnistego, gotowana fasolka szparagowa (100 g) z natką.
► kolacja: 2 kromki chleba razowego, 2 plastry wędzonego łososia z koperkiem, mała kiść winogron".