Do niedawna naukowcy podejrzewali, że ludzkie życia najlepiej przedłuży dieta bardzo uboga w kalorie (60 proc. normalnego ich poziomu). Teraz badacze odkryli, że nasz byt na tej ziemi można przedłużyć dzięki redukcji specyficznych białek, obecnych między innymi w mięsie i rybach. Wpływ ograniczenia spożycia mięsa na zdrowie i żywotność wykazały badania na zwierzętach, między innymi na małpach. Badania wykazały, że redukcja spożywanych kalorii o 30 proc. o połowę zredukowała ryzyko wystąpienia cukrzycy i nowotworu i wydłużyła życie o jedną trzecią.

Reklama

czytaj dalej...



Ekstremalna dieta (tuż powyżej poziomu niedożywienia) jest w stanie zwiększyć przewidywaną długość życia o nawet 25 lat. Nowa seria eksperymentów na muszkach owocowych i myszach wiąże długowieczność ze specyficznym aminokwasem – metioniną. Jest on obecny między innymi w mięsie, rybach i niektórych orzechach i ziarnach (pszenica i ziarno sezamowe). „Te badania wykonano na muszkach, ale podobne rezultaty otrzymaliśmy w odniesieniu do myszy. Jeśli okaże się, że taka sama zależność będzie dotyczyć ludzi, przesłanie będzie brzmieć: unikaj zbyt wysokich poziomów metioniny” – mówi Dr Matthew Piper z Institute of Healthy Ageing (instytut zdrowego starzenia) w University College London i stwierdza, że wegetariańska dieta może być jedną z dróg do długowieczności. Dodaje jednak, że bardziej, niż o rezygnację z pewnych produktów, chodzi o właściwy balans poziomu spożywanych białek.