Znalezienie pomysłu na dania obiadowe często sprawia trudność. Wymaga się od nich, aby były pożywne, lekkostrawne, a jednocześnie na tyle sycące, aby zapewniały energię na resztę dnia. Jak połączyć te wszystkie właściwości, bez konieczności przygotowywania wielu potraw? Dobrym pomysłem jest gulasz mięsno-warzywny z dodatkiem kaszy. W ten sposób zyskujemy prosty posiłek dostarczający wszystkich niezbędnych składników.
W związku z aktualną pogodą wszyscy masowo przypominamy sobie, że najlepszym panaceum na przeziębienie jest rodzimy miód. Dla tych, dla których wzmocnienie odporności nie jest wystarczającym argumentem przekonującym do spożywania miodu, mamy jeszcze kilka innych powodów.
Delikatny biszkopt przełożony kremową masą to doskonały dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty z przyjaciółmi. Tort w klasycznej kokosowo-migdałowej odsłonie przełamany kwaskową nutą z pewnością spotka się z aprobatą zarówno wielbicieli słodkości, jak również osób stawiających na bardziej deserowe przekąski.
Przewodnik Gault&Millau nazywany jest żółtą biblią smaku. Jego premiera to okazja do wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni. Kto został wyróżniony w tym roku?
Owoce i warzywa to bogate źródło witamin i substancji mineralnych, dlatego należy spożywać je do każdego posiłku i pamiętać o nich bez względu na porę roku. Warto sięgać zwłaszcza po owoce i warzywa, które są w sezonie, bo właśnie wtedy są one najbardziej bogate w substancje odżywcze. Sprawdź, po które z nich najlepiej sięgać jesienią i zimą.
Ze względu na niską kaloryczność warzywa liściaste często kojarzą się z przysmakiem osób na diecie. Jednak z uwagi na bogactwo składników odżywczych, a także niezliczone możliwości przyrządzania, warto włączyć je do codziennej diety, zwłaszcza w okresie jesiennym, kiedy to narażeni jesteśmy na spadki odporności.
Śniadanie powinno być wartościowe, różnorodne i pyszne – jak tego dokonać? Wystarczy tylko odrobina kreatywności i nieco planowania, by codzienne poranne posiłki nie miały sobie równych.
Dla wielu z nas, weekend to jedyny czas w tygodniu, kiedy nie jemy w pośpiechu i możemy na spokojnie upichcić coś pysznego dla domowników. Jedną z problematycznych kwestii związanych z przygotowaniem obiadu dla rodziny jest przyrządzenie dań, które posmakują każdemu. Warto więc zadbać o różnorodność serwowanych posiłków, by nikt nie został głodny. Co ugotować? Podpowiadamy!
Marchew to popularne warzywo często wykorzystywane w kuchni przede wszystkim do dań wytrawnych. Tymczasem przy odpowiedniej obróbce może stanowić również podstawę różnorodnych deserów. Wzbogacając jej smak suszoną śliwką, cynamonem i serkiem mascarpone uzyskamy przepyszne połączenie, a marchewkowe ciasto będzie stanowić ciekawy dodatek do popołudniowej kawy.
Z wyglądu przypomina wybujałą, wysoką sałatę, jadalne łodygi są miękkie i chrupiące, a w smaku nieco gorzkawe. Restauratorzy próbują przywrócić na polskie stoły głąbika krakowskiego, który znikł z menu w latach 60. Jego uprawę reaktywowano w podkrakowskich Wawrzeńczycach.
Warzywa korzeniowe słyną ze swoich właściwości zwiększających chęć na cielesne igraszki, nic więc dziwnego, że zupa z selera znakomicie sprawdza się jako wstęp do długiego wieczoru. Delikatny krem warzywny o smaku podkręconym dodatkiem długo dojrzewającego sera rozbudzi zmysły.