Rankiem organizm przygotowuje się do całodziennej aktywności i wtedy najlepiej wchłania składniki odżywcze z pożywienia. Dlatego pierwszy posiłek dnia winien nie tylko dostarczać sporej dawki energii, ale również niezbędnych witamin i mikroelementów. A rosnące dzieci, które muszą stawić czoła szkolnym obowiązkom, potrzebują ich regularnych dostaw. Wapń wzmacnia kości i przyspiesza wzrost, żelazo odpowiada za budowę ciałek krwi i dotlenianie mózgu, a magnez poprawia koncentrację. Witamina C poprawia odporność organizmu, witaminy z grupy B odpowiadają za przemianę materii, a A i E pobudzają produkcję zdrowych komórek wszystkich organów.
Zdrowe śniadanie powinno więc być urozmaicone i zawierać zawsze coś zbożowego, owoc, nabiał. Trzymając się tej zasady można stworzyć dziesiątki atrakcyjnych kombinacji. Oto przykłady:
Śniadanie I: naleśniki z dżemem, szklanka kakao, jabłko
Śniadanie II: miseczka płatków śniadaniowych z jogurtem i bananem, szklanka soku pomarańczowego, zbożowe ciasteczko, kawa zbożowa z mlekiem
Śniadanie III: owsianka na mleku z tartym jabłkiem i cynamonem, tost z miodem, herbata z plasterkiem cytryny i plasterkiem pomarańczy
Śniadanie IV: 2 kromki gruboziarnistego pieczywa z masłem i indykiem (najlepiej pieczonym, ale może być też wędlina), duży pomidor, kubeczek owocowego serka homogenizowanego, herbata z cytryną.
Śniadanie V: miseczka twarożku z 3 łyżeczkami jogurtu, szczypiorkiem i natką pietruszki, 2 grubioziarniste tosty, kiszony ogórek, kakao
Śniadanie VI: sałatka z ciepłego jajka na twardo, pomidora i łyżki kukurydzy z dodatkiem sosu z pół łyżeczki oliwy z oliwek, pół łyżki jogurtu naturalnego i pół łyżeczki musztardy, duże jabłko, herbata z łyżką soku malinowego.