Neuropsychologowie z Uniwersytetu w Sussex postanowili zbadać, jakie potrawy najbardziej wpływają na nasze emocje. Pod lupę wzięli nie tylko składniki przeróżnych potraw ale także reakcje konsumentów na zapach, smak i kolor pokarmów oraz siłę związanych z nimi wspomnień.

Reklama

SZCZĘŚCIE MIEWA KULINARNY WYMIAR

Emocje związane z jedzeniem mogli ocenić dzięki elektrodom przymocowanym do głów badanych. Na tej podstawie wyróżnili osiem czynników, które wspólnie dają formułę kulinarnego szczęścia. Trzema potrawami, które uzyskały najwyższy wynik w kategorii poprawiania nastroju, zostały: beans on toast (popularna w Wielkiej Brytanii fasola zapiekana na grzankach), kiełbaska z puree ziemniaczanym i zupa pomidorowa. Naukowcy odkryli, że bardziej, niż inne, są „zadowalające” potrawy złożone z prostych składników i posiadające jednorodny kolor – na przykład curry albo spaghetti. “Im prostszy aromat, tym łatwiej go zapamiętać I w szybki sposób przywołać związane z nim emocje. Najsilniejsze pozytywne emocje są związane z zapachami domowych potraw” – tłumaczy Dr David Lewis, który przeprowadził badanie.

__________________________________________

NIE PRZEGAP:

>>> Jak wyglądać szczuplej bez wysiłku?
>>> Tacy mężczyźni podobają się kobietom
>>> Chcesz mieć orgazm? Załóż szpilki