"Zjadłabym rybę, ale to tyle przygotowań" - wzdychasz i przekręcasz na grillu porcję tłustej karkówki na grillu. Mylisz się i to bardzo. Ryba na grilla wcale nie jest tak bardzo pracochłonna, a gdy już zdecydujesz się ją podać, to jedno jest pewne - odwdzięczy ci się znakomitym smakiem.

Reklama

Przygotuj na przykład pstrąga faszerowanego z grilla

Co ci będzie potrzebne?

* 1 cytryna

* 3 plasterki boczku lub bekonu wysmażone na chrupko i pokruszone

* 3 łyżki posiekanej natki

* 1/2 łyżeczki różowego pieprzu

* sól świeżo zmielony czarny pieprz

* 4 całe oczyszczone pstrągi

* oliwa (najlepiej w sprayu)

Sposób przygotowania

Obierz cytrynę, miąższ pokrój na małe kawałeczki, wymieszaj z bekonem, natką, różowym pieprzem, przypraw solą i mielonym czarnym pieprzem. Nafaszeruj pstrągi. Brzuchy ryb pospinaj wykałaczkami, a te obwiąż nicią. Oprósz solą i pieprzem, spryskaj oliwą, ułóż na natłuszczonym i rozgrzanym ruszcie grilla i piecz 12-14 minut. W połowie czasu grillowania delikatnie odwróć ryby na drugą stronę. Zdejmij z grilla, gdy zobaczysz, że mięso nie jest już przezroczyste i łatwo ustępuje pod naciskiem widelca.