Składniki:
25 dag margaryny
6 jaj
30 dag mąki
20 dag cukru kryształu
1 cukier waniliowy
6 łyżek gęstej kwaśnej
śmietany
2 łyżeczki proszku
do pieczenia
1 łyżeczka kakao
10 dag bakalii

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, następnie naprzemiennie mąkę wymie¬szaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, na końcu wmieszać bakalie.
Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Do 1/3 części ciasta dodać kakao i wymieszać. Na dno foremki przełożyć ciasto białe, a na nim rozprowadzić ciasto ciemne. Delikatnie docisnąć do dna drewnianą łopatką.
Piec przez ok. 40 min w temp. ok. 180 st. C.
Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.