Składniki: 2 kg cielęciny na pieczeń (udziec), szklanka białego wytrawnego wina, cytryna, szklanka śmietany 22-proc., 2 ząbki czosnku, łyżka estragonu, 4 łyżki oliwy, sól, biały pieprz

Sposób przygotowania: Cytrynę sparzyć, cienko obrać skórkę i wycisnąć sok. Mięso umyć, obwiązać nicią bawełnianą, formując kształtną pieczeń. Natrzeć estragonem, białym pieprzem oraz obranymi i roztartymi z solą ząbkami czosnku. Skropić połową soku z cytryny, owinąć folią i odstawić do lodówki na 2 lub 3 godziny.

Reklama

Zrumienić mięso na oliwie, podlać kilkoma łyżkami wody i winem. Dusić powoli pod przykryciem około godziny. W czasie duszenia obracać i polewać wytworzonym sosem.

Sos doprawić śmietaną, pozostałym sokiem z cytryny, paseczkami skórki cytrynowej, solą i pieprzem do smaku. Pieczeń jeszcze chwilę dusić w sosie.