Sztuka kulinarna tego kraju jest wyrafinowana i prosta zarazem - składające się z wielu produktów potrawy sprawiają wrażenie małych dzieł sztuki, ale wcale nie są trudne do przyrządzenia.

Kuchnia tajska opiera się na doskonałych produktach - świeżych rybach, mięsie, wybornych warzywach, soczystych owocach i niezwykłych przyprawach, z pikantnym sosem rybnym (nam pla), sosem sojowym i sokiem z limonki na czele. Dania często wzbogaca się tam także aromatyczną trawą cytrynową, a także ostrym tajskim zielonym curry, składającym się z limonki, trawy cytrynowej, zielonego chili i galangalu - kłącza przypominającego imbir, o cytrynowo-pieprzowym aromacie.

Wszystkie te przyprawy można kupić w delikatesach i sklepach z żywnością orientalną.



Reklama






Przepis na omlet po tajsku


Sposób przyrządzenia:





• Filet z piersi kurczaka opłukać, pokroić na krótkie, cienkie paseczki. Włożyć do miski, skropić sokiem z limonki, 3-4 łyżkami sosu sojowego i 2 łyżkami sosu rybnego.

• Dodać 2-3 rozgniecione ząbki czosnku i 2 łyżki startego imbiru. Kawałki kurczaka wymieszać i odstawić do lodówki na 30 min. Następnie usmażyć na rumiano na 2-3 łyżkach oleju.

• Obraną marchew, oczyszczoną paprykę i chili pokroić w słupki. Dymkę i 2 łodygi trawy cytrynowej (tylko białą część) posiekać. Opłukać garść liści szpinaku oraz 10 dag groszku cukrowego i przekroić wzdłuż na połówki.

• Warzywa podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju, oprószyć solą i pieprzem. Dodać kurczaka, wymieszać.

• W misce roztrzepać 4 jajka z 2 łyżkami wody i łyżką sosu rybnego.

• Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wlać masę jajeczną i smażyć omlet, aż spód się zetnie. W czasie smażenia podważać brzegi omletu, aby płynne jajka spłynęły na spód i też się ścięły. Na środek omletu włożyć 3/4 farszu. Złożyć boki, formując kwadrat. Wyjąć omlet na talerz.

• Na wierzchu ułożyć resztę farszu. Podawać z sosem chili.













Reklama