Przepisy na domowe obiadkiZupa pomidorowa z lanymi kluskami

Porcja: ok. 250 kcal
Przepis na 4 porcje

Przygotowanie: ok. 45 minut


Składniki:
- 1,2 l rosołu
- 4 duże pomidory
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki śmietany

Dodatki: łyżeczka mąki, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej natki, cukier, pieprz, sól Na kluski: 2 jajka, 8 dag mąki, sól Zagotować rosół. Pomidory sparzyć, obrać, zmiksować i dodać do rosołu. Doprawić koncentratem pomidorowym, czosnkiem, szczyptą cukru, solą i pieprzem. Zupę gotować na małym ogniu 10 min. Wlać śmietanę rozrobioną z mąką i mieszając, zagotować. Przygotować kluski: jajka wbić do miski, dodać mąkę i szczyptę soli. Wymieszać na jednolite ciasto. Wlać do gotującej się zupy cienkim strumieniem wprost z miski. Ostrożnie zamieszać i szybko zagotować. Posypać natką.

Kotlety schabowe panierowane Kotlety schabowe panierowane

Porcja: ok. 420 kcal
Przepis na 4 porcje

Przygotowanie: ok. 45 minut


Składniki:
- 4 kotlety schabowe z kostką (każdy około 15 dag)
- 2 jajka

Dodatki: 10 dag bułki tartej, 2 łyżki mąki, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, olej lub smalec do smażenia Kotlety schabowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym i lekko rozbić płaską stroną tłuczka na grubość około 1 cm, wkładając pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej. Oprószyć z obu stron solą oraz mielonym pieprzem. Jajka wbić na talerz i roztrzepać widelcem. Na drugi talerz wsypać bułkę tartą. Kotlety oprószyć mąką, a następnie obtoczyć w jajkach i bułce tartej. Docisnąć panierkę do mięsa. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Włożyć kotlety i smażyć na średnim ogniu na rumiano po 7-8 minut z każdej strony. Przykryć i ogrzewać jeszcze przez 2-3 minuty na małym ogniu, aby doszły w środku. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i sałatką pomidorową z cebulą.

Kotlety mielone z marchewką i groszkiem Kotlety mielone z marchewką i groszkiem

Porcja: ok. 580 kcal
Przepis na 4 porcje

Przygotowanie: ok. 60 minut

Składniki:

- 250 dag mielonej wieprzowiny lcebula
- jajko
- czerstwa kajzerka
- pół szklanki mleka
- 30 dag młodej marchewki
- 20 dag zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
Dodatki: 10 dag bułki tartej, sól, pieprz, olej, 2 łyżki masła, łyżka mąki, cukier, sól, pieprz Marchew obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, włożyć marchewkę oraz groszek. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Podlać niewielką ilością wody. Przykryć, dusić na małym ogniu 10-15 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Oprószyć przez sitko mąką i mieszając, zagotować. Mielone mięso wymieszać z jajkiem, namoczoną w mleku i odciśniętą bułką oraz posiekaną cebulą zeszkloną na łyżce oleju. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić i uformować niewielkie owalne kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej, włożyć na rozgrzany na patelni olej i smażyć na średnim ogniu na rumiano 8-10 minut z obu stron. Podawać z marchewką z groszkiem i ziemniakami piure.


Pieczeń cielęca duszona


Porcja: ok. 240 kcal
Przepis na 6 porcji
Przygotowanie: ok. 75 minut l80 dag cielęciny (udźca, łopatki)
Składniki:
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 suszone grzyby
- pół szklanki śmietany 12-proc.

Dodatki: łyżka smalcu, łyżka mąki, sok z cytryny, sól, pieprz

Cielęcinę umyć, oczyścić z błon, osuszyć. W przypadku użycia mięsa z łopatki trzeba je zwinąć dość ściśle i obwiązać nicią bawełnianą, formując pieczeń. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą, natrzeć mięso. Zrumienić ze wszystkich stron, wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem. Przełożyć do rondla. Wlać 1,5 szklanki wody razem z namoczonymi w niej grzybkami. Dodać obraną i posiekaną cebulę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości przez 50 minut. Gotową pieczeń wyjąć na półmisek. Do sosu z duszenia wlać śmietanę wymieszaną z mąką i razem zagotować. Sos doprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i podawać do pieczeni wraz z ziemniakami z wody i surówką.


Młoda kapusta duszona z kminkiem

Porcja: ok. 320 kcal
Przepis na 6 porcji
Przygotowanie: ok. 60 minut

Składniki:
- główka młodej kapusty
- cebula
- marchew
- szklanka bulionu warzywnego (domowego)
- 10 dag wędzonego boczku

Dodatki: 3 łyżki koperku, 2 łyżki oleju, łyżka mąki, 3 ząbki czosnku, łyżeczka kminku, cukier, sól, pieprz

Oczyścić kapustę z zewnętrznych liści, opłukać, pokroić na ćwiartki, wykroić głąb i posiekać. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Kapustę z marchwią włożyć do garnka, podlać bulionem. Dodać kminek i obrane, posiekane ząbki czosnku. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Przykryć, dusić na wolnym ogniu 30-40 min. Obraną cebulę i boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Oprószyć mąką i mieszając, zrumienić. Rozprowadzić niewielką ilością wody i wlać do kapusty. Wymieszać, dusić 10 min. Posypać koperkiem i ewentualnie doprawić. Podawać z ziemniaczkami z koperkiem albo do kotletów schabowych.

Ciasto z kruszonką

Przepis na 20 porcji
Przygotowanie: ok. 2 godzin

Składniki:
- 50 dag mąki
- szklanka mleka
- 10 dag masła
- 15 dag cukru
- torebka drożdży instant (7 g)
- 4 żółtka
- 10 dag rodzynek
- łyżka startej skórki cytrynowej
- sól

Na kruszonkę: 20 dag masła, 15 dag cukru, 15 dag mąki, 2 łyżki orzechów, łyżka kakao

Na kruszonkę posiekać masło z mąką i cukrem. Połowę posiekać z orzechami, a resztę z kakao. Uformować 2 kule, owinąć folią, schłodzić. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać letnie mleko, cukier, żółtka, skórkę z cytryny i szczyptę soli, wyrobić. Wlać roztopione i ostudzone masło. Wyrobić, pod koniec dodać rodzynki. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować i ułożyć na natłuszczonej blasze. Odstawić do wyrośnięcia. Obie kruszonki zetrzeć na tarce z dużymi otworami wprost na ciasto. Piec 50 minut (180 st.). Porcja: ok. 310 kcal