Babka wielkanocna wykwintna
SKŁADNIKI:
50 dag mąki pszennej
15 dag cukru
15 dag masła
15 żółtek
3 białka
2/3 szklanki mleka
7 dag drożdży
3 dag migdałów
cukier waniliowy Winiary
5 dag rodzynek
kieliszek spirytusu sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z mleka odlewamy 3 łyżki. Resztę gotujemy. Dodajemy połowę mąki i rozcieramy. Zostawiamy do wystygnięcia. Drożdże rozpuszczamy z 3 łyżkami mleka, wlewamy do rozpuszczonej mąki i mieszamy. Żółtka ucieramy z cukrem. Gdy rozczyn podrośnie, dodajemy żółtka, rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli. Obrane migdały drobno siekamy. Rodzynki myjemy, sparzamy i suszymy. Białka ubijamy. Ciasto wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy migdały, rodzynki, spirytus, pianę i cukier waniliowy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy mąką, napełniamy ciastem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy forma będzie pełna, wstawiamy do piekarnika o temp. do 200°C i pieczemy przez 60 minut.
Sałatka jarzynowa
SKŁADNIKI:
3 średnie marchewki
4 średnie ziemniaki
1/2 selera puszka groszku konserwowego
3 jajka
1 jabłko
1 por
3 ogórki kiszone
7 łyżek majonezu dekoracyjnego Winiary
sól, pieprz natka pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Marchewkę, ziemniaki, selera myjemy, obieramy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane jarzyny, jajka oraz obrane ze skórki jabłko i ogórki kroimy w kostkę. Białą część pora drobno siekamy. Groszek odcedzamy. Wszystko wrzucamy do salaterki i dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy natką.
Wielkanocny barszcz biały
SKŁADNIKI:
Barszcz biały Winiary
1 biała kiełbasa (100 g)
100 g boczku wędzonego
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka posiekanej natki pietruszki pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Boczek z kiełbasą gotujemy w 1 litrze wody, wyjmujemy i kroimy w plastry. Zupę rozpuszczamy w 1 szklance wody i dolewamy do wywaru. Gotujemy 5 minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i z posiekaną natką pietruszki. Porcja dla czterech osób.
Schab ze śliwką
SKŁADNIKI:
1,5 kg schabu bez kości
2 łyżki Ziarenek
Smaku Winiary
150 gramów śliwek
suszonych 4 łyżki oleju pieprz
3 ząbki czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy posiekanym czosnkiem i Ziarenkami Smaku. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu ostrym nożem nacinamy mięso wzdłuż i wypełniamy śliwkami. Schab układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. do 200°C na 1,5 godziny.
Jajka z majonezem
SKŁADNIKI:
6 jajek
majonez dekoracyjny Winiary
świeża rzeżucha
pieprz i sól
1 łyżka chrzanu
1 łyżka posiekanego koperku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ugotowane jajka na twardo obieramy ze skorupki i kroimy na połówki. Majonez łączymy z chrzanem i zieleniną, doprawiamy solą i pieprzem. Na połówki jajek nakładamy po łyżeczce sosu. Na koniec ozdabiamy kiełkami rzeżuchy.