- Największą przyjemność sprawia mi robienie ciast - uśmiecha się dziennikarka. - Odprężam się przy tym, chociaż dzieci ciągle przybiegają do kuchni i podkradają mi surowe ciasto. Ale zapach gorącego ciasta wprawia mnie w dobry humor. Te święta po prostu kocham.

Dlaczego?
- Święta Wielkanocne kojarzą mi się z radością i zmianami na lepsze. Sześć lat temu tuż po Wielkiej Nocy mój ojciec wrócił do zdrowia po ciężkiej operacji serca. Rok później o tej porze kupiłam wymarzonego psa. A cztery lata temu zamieniłam mieszkanie na większe. Nic więc dziwnego, że Wielkanoc kojarzy mi się ze spełnianiem najskrytszych marzeń.


Przepis na babkę:

Składniki:
- kostka masła
- 5 jaj i trzy żółtka
- szklanka mąki ziemniaczanej
- półtorej szklanki mąki tortowej
- półtorej szklanki cukru pudru
- torebka cukru waniliowego
- pół zapachu waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao
- 1/3 kostki masła
- pięć czubatych łyżek cukru
- pięć łyżek mleka

Sposób przyrządzenia:
Kostkę masła z cukrem pudrem i cukrem waniliowym miksujemy, aż powstanie puszysta masa. Nadal miksując, dodajemy kolejno po jednym jajku i żółtka. Do drugiej miski wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do wyrobionej masy, ciągle mieszając. Wlewamy zapach waniliowy. Formę do gotowanej babki (z pokrywką) smarujemy wewnątrz masłem i posypujemy mąką. Napełniamy ją ciastem i zamykamy. Do wysokiego garnka wlewamy zimną wodę (do 1/3 wysokości). Wstawiamy formę, szczelnie przykrywamy garnek. Gotujemy godzinę na wolnym ogniu. Polewa: kakao, masło, cukier i mleko razem gotujemy na wolnym ogniu przez około dziesięć minut. Ugotowaną babkę wyjmujemy na talerz i zostawiamy na kwadrans, żeby przestygła. Następnie smarujemy ją gorącą polewą.