"Fakt" zachwala swój zestaw jako tani, ale i szybki w przygotowaniu. Co ciekawe, na stole ma się znaleźć - zgodnie z tradycją - 12 potraw. "Wprawdzie nie zawsze mają one taki smak jak <domowe rarytasy mamy>, ale są doskonałym rozwiązaniem dla zabieganych. I oszczędnych, bo za wszystko zapłacimy 123,5 zł" - czytamy w "Fakcie". Poniżej jadłospis i składniki wraz z dokładnym kosztem i czasem przygotowania. Co o nim sądzicie?

1. Grzyby w panierce

Kapelusze pieczarek opłucz, posól. Płatki kukurydziane drobno pokrusz i obtocz w nich grzyby. Smaż na rozgrzanym oleju koszt ok. 10 zł czas 5 minut

 

2. Sałatka jarzynowa

Warzywa (groszek, marchewka, kukurydza) odsącz z zalewy. Wymieszaj w salaterce z kremem sałatkowym

koszt ok. 12 zł

czas 3 minuty

 

3. Pierożki odsmażane

Gotowe pierożki odsmaż na oleju, na talerzu polej śmietaną

koszt ok. 6 zł

czas 7 minut

 

4. Barszcz czerwony

Zrób barszcz według przepisu na opakowaniu

koszt ok. 10 zł

czas 20 minut

 

5. Zupa grzybowa

Ugotuj zupę według przepisu na opakowaniu, możesz dodać śmietany i posiekanej natki

koszt ok. 3 zł

czas 10 minut

 

6. Kompot z mieszanki owocowej

Owoce zalej wodą, gotuj ok. pół godziny

koszt ok. 10 zł

czas 30 min.

 

7. Śledzie w oliwie

Wyjmij śledzie ze słoika na półmisek, możesz ozdobić gałązką koperku czy plastrami cebuli

koszt ok. 6 zł

czas minuta

 

8. Bakalie

Zmieszaj bakalie (rodzynki, orzechy, figi, daktyle) w szklanym naczyniu

koszt ok. 15 zł

czas 30 sekund

 

9. Plastry łososia z cytryną i koperkiem

Wyjętego z opakowania łososia rozłóż na półmisku, dodaj ósemki cytryny

koszt ok. 16 zł

czas minuta

 

10. Ciasto z cukierni

Kupione wcześniej ciasto owiń folią samoprzylepną i trzymaj w lodówce, w jej najcieplejszym miejscu

koszt ok. 20 zł

 

11. Kapusta zasmażana

Kapustę przełóż do rondelka, podgrzej, od razu podawaj

koszt 3,50 zł

czas 5 minut

 

12. Kutia

Kutię przełóż do ozdobnego naczynia

koszt 12 zł

czas pół minuty

>>> Czytaj także: Prognoza pogody. To będą święta po...