Do zakażenia pałeczkami salmonelli może dojść przez żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt (drobiu, myszy, szczurów), przez produkty żywnościowe pochodzące od zwierząt zakażonych (jaja, mięso, mleko), od zakażonych zwierząt i ludzi wydalających pałeczki z kałem, zarówno chorych, jak i zdrowych. Najczęstszym nośnikiem pałeczek są produkty zawierające surowe jaja (majonezy, kremy, lody, zupy dla niemowląt) oraz rozdrobnione przetwory mięsne, galaretki, pasztety, pierogi. Jak jednak widać na przykładzie Ameryki, nie zawsze. Nawet niewinny pomidor może się okazać przyczyną problemu.

Reklama

Objawy są podobne do grypy, ale zatrucie może mieć tragiczne skutki dla dzieci, kobiet w ciąży i osób z osłabionym systemem odpornościowym. Salmonelli nie da się wyczuć ani zobaczyć - ale odpowiednie przyrządzenie mięsa, drobiu, jaj i mycie produktów spożywczych zazwyczaj zapobiega zarażeniu. Dlatego:

Oglądaj produkty spożywcze, pytaj o ich pochodzenie i sposób obróbki w barach i restauracjach

Zgłoś chorobę

Wiele osób źle diagnozuje salmonellę jako grypę. Jej symptomy widać od 12 do 72 godzin po spożyciu: są to bole brzucha, głowy, biegunka, gorączka, nudności i wymioty. Dlatego lepiej dmuchać na zimne i zgłosić się z tym do lekarza.

Reklama

Myj produkty spożywcze

Pod bieżącą wodą, delikatnie wycierając dłonią lub miękką szczoteczka. Zdejmij zewnętrzne liście sałaty i kapusty. Owoce myj nawet jeśli zamierzasz obrać je z skórki. Zdejmując skórkę, dotykasz ją i przenosisz zarazki na owoc.

Myj ręce i powierzchnie, na których przyrządzasz posiłki

Reklama

Przed posiłkami dokładnie myj dłonie mydłem. Jeśli miałeś kontakt ze zwierzęcymi odchodami lub dziecięcą pieluszką - nie myj rąk nad kuchennym zlewem, tylko łazience. Dbaj o czystość szafek, blatów i kuchennych powierzchni. Unikaj kontaktu surowego mięsa ze świeżymi warzywami. Pokrojone warzywa i owoce trzymaj w lodówce, pod przykryciem. Zapobiegaj rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności.

Myj jaja przed rozbiciem skorupki, sparz je wrzątkiem przez 10 sekund, zanim dodasz je do potraw i deserów niepoddawanych działaniu wysokiej temperatury. Nie jedz lodów i ciastek od nieznanych wytwórców i sprzedawców ulicznych.

Gotuj, piecz, duś

Tak najłatwiej wyeliminujesz ryzyko (smażenie jest mniej skuteczne).