Doniesienia, które mają szansę zrewolucjonizować podejście do odżywiania, nie tylko podczas ciąży, są zasługą dr Anne White z uniwersytetu w Manchesterze. Badaczka postanowiła zbadać wpływ zmian w odżywianiu ciężarnych kobiet na zdrowie ich dzieci.
Studium, o którym donosi serwis sciencedaily.com, zostało przeprowadzone na owcach, jednak ich autorzy są przekonani, że te same zjawiska dotyczą ludzi.

Reklama

Zespół badaczy pod przewodnictwem White zbadał tkanki mózgowe nienarodzonych jagniąt. Studium ujawniło zmiany w genach, które odpowiadają za kontrolę łaknienia oraz poziomu glukozy w organizmie. Owe zmiany w DNA mogą doprowadzić do otyłości i cukrzycy.

Jesteśmy tym, co jedzą nasze matki

Badanie sugeruje, że dieta przeprowadzana w czasie zbliżonym do zajścia w ciążę zwiększa ryzyko wystąpienia u niego otyłości w późniejszym życiu – ostrzega autorka badania. Jaki stąd wniosek? Do powiedzenia „Jesteś tym, co jesz”, Gerald Weissmann z dziennika FASEB proponuje dodać nowe: „Jesteśmy tym, co jedzą nasze matki”.