Cukinia z grilla to potrawa, którą przygotujesz w mig. Jest delikatna w smaku, dlatego przyprawiwszy ją według uznania będziesz rozkoszować się ulubionymi aromatami. To lekkie warzywo zjesz bez wyrzutów sumienia - na pewno nie odłoży ci się na brzuchu w postaci tak nielubianych fałdek. A przyrządzona na talerzu prezentuje się naprawdę znakomicie!
Co potrzebujesz?:
- młode cukinie (ilość dowolna)
- oliwę z oliwek
- czosnek
- ulubione przyprawy (w tym sól i pieprz lub vegetę)
Przygotowanie:
Cukinie dokładnie umyj i pokrój w plastry o grubości ok 1-1,5 cm. Przygotuj w naczyniu marynatę złożoną z oliwy z oliwek, rozgniecionego lub drobno posiekanego czosnku i twoich ulubionych przypraw. Możesz dodać odrobinę sosu sojowego dla głębszego smaku i ciemniejszego koloru.
Krążki namoczone w tak przygotowanej marynacie odłóż na chwilę, najlepiej na minimum 15 minut, aby nabrały aromatu. Smaż na grillu, aż ściemnieją i nabiorą kruchości. Tę smaczną potrawę możesz też przyrządzić w domu lub na działce na patelni. Smacznego!