Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 15 dag margaryny
- 5 dag drożdży
- 2 jajka (ugotowane na twardo)
- 2 żółtka
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mleka
- cukier i sól do smaku
- świeża papryka
-sos serowy Tarsmak
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować.
Formować bułeczki z jajkiem i pociętą w paseczki papryką. Bułeczki poukładać na natłuszczonej blaszce i piec ok. 35 – 40 minut w temperaturze 180°C.
Bułeczki podawać z Sosem serowym Tarsmak.
>>> ZOBACZ RÓWNIEŻ!