Składniki na ciasto:

- 50 dag mąki pszennej

- 15 dag margaryny

- 5 dag drożdży

Reklama

- 2 jajka (ugotowane na twardo)

- 2 żółtka

- ½ szklanki kwaśnej śmietany

- 2 łyżki mleka

- cukier i sól do smaku

- świeża papryka

-sos serowy Tarsmak

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować.

Formować bułeczki z jajkiem i pociętą w paseczki papryką. Bułeczki poukładać na natłuszczonej blaszce i piec ok. 35 – 40 minut w temperaturze 180°C.

Bułeczki podawać z Sosem serowym Tarsmak.

>>> ZOBACZ RÓWNIEŻ!