Inne
Inne

MAZANIEC Z CIASTA DROŻDŻOWEGO

30 g drożdży, 500 g przesianej mąki tortowej, 90 g cukru kryształu, 250 ml letniego mleka, 40 g posiekanych migdałów, 50 g rodzynek, 125 g roztopionego, wystudzonego masła, 2 żółtka, szczypta soli, mąka do wyrobienia ciasta, jajka do posmarowania ciasta

Reklama

Do miski rozdrobimy drożdże, dodamy łyżkę mąki, łyżkę cukru, zalejemy 100 ml lekko ciepłego mleka i wymieszamy. Pozostawimy w ciepłym miejscu. Następnie do miski wsypiemy pozostałą mąkę, dodamy cukier, żółtka, sól, rodzynki, 3/4 posiekanych migdałów, wlejemy rozpuszczone masło i pozostałe letnie mleko. Wyrobimy ciasto.

Ciasto pozostawiamy na około 60 minut w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Z ciasta formujemy na posypanej mąką stolnicy okrągły bochenek, który przeniesiemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawimy, aby rosło jeszcze ok. 15 minut.

Piekarnik rozgrzejemy do 190°C. Mazanec ozdobimy pozostałymi migdałami i natrzemy roztrzepanymi jajkami. Pośrodku ciasto natniemy na krzyż. Pieczemy 15 minut i dopiekamy około 45 minut w temperaturze 100°C.

Reklama

BARANEK WIELKANOCNY

300 g mąki tortowej, 5 oddzielonych jajek, 2 całe jajka, cukier kryształ 250g, 1 op. cukru waniliowego, sok i starta skórka z połowy cytryny, 2 rodzynki, masło do natarcia formy, cukier puder do posypania, polewa czekoladowa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Formę smarujemy masłem i posypujemy niewielką ilością mąki. Jaja i żółtka ubijamy w misce z cukrem (oba rodzaje) do uzyskania piany, dodajemy sok z cytryny, skórkę i mąkę. W innym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka i delikatnie wmieszamy do ciasta. Ciasto wlewamy do formy, zamykamy i wkładamy do piekarnika. Piec około 35 minut, na złoty kolor.

Formę wyjmujemy z piekarnika i na 1-2 godziny owijamy w wilgotną ścierkę, aż wystygnie. Delikatnie wyjmujemy baranka, posypujemy cukrem pudrem, robimy dwa małe dołki – jako oczy, do których wkładamy rodzynki. Baranka można także polać polewą czekoladową.

JUDASZE WIELKANOCNE

500 g mąki, 2 żółtka, 250 ml mleka, 1 łyżka cukru pudru, 120 g masła, 80 g miodu, 30 g drożdży

Przygotowujemy rozczyn z mleka, drożdży i cukru. Masło ucieramy z żółtkami i miodem, wmieszamy mąkę, rozczyn, utartą skórkę cytrynową i sól. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie kroimy na wałeczki, z których formujemy spiralę (powinny przypominać sznur, na którym powiesił się Judasz). Na blasze pozostawiamy na chwile do wyrośnięcia, pieczemy około 20 minut w temp. 200°C. Jeszcze gorące nacieramy miodem.