Mazurek biszkoptowy
Składniki:
20 dag mąki
4 jaja
szklanka cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag powideł śliwkowych
kilka gotowych lukrów w różnych kolorach
gotowa polewa o smaku czekolady mlecznej
drażetki
tłuszcz
1. Jajka ubić z cukrem pudrem na parze na białą puszystą masę. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
2. Prostokątną blachę wysmarować tłuszczem, wlać ciasto i piec około 30 min. w temperaturze 180 stopni.
3. Wystudzone ciasto biszkoptowe przekroić na trzy cienkie placki, przełożyć powidłami śliwkowymi, docisnąć. Pokroić na niewielkie kwadraty.
4. Kwadraty oblać kolorowymi lukrami oraz polewą czekoladową, odstawić do zastygnięcia. Udekorować drażetkami, orzechami, żelkami lub kawałkami galaretek owocowych.
Mazurek a la pleśniak
Składniki:
2 szklanki mąki
25 dag masła
2 żółtka
4 białka
szklanka cukru
szczypta soli
słoik dżemu z czarnej porzeczki lub z wiśni
2 łyżki kakao
orzechy w lukrze (tzw. kamyczki)
tłuszcz
1. Mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka, szczyptę soli i połowę cukru, zagnieść ciasto. Owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 min.
2. Schłodzone ciasto podzielić na 3 części. Jedną rozwałkować, wyłożyć natłuszczoną formę. Posmarować dżemem. Drugą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach na warstwę dżemu.
3. Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę, wyłożyć na ciasto. Ostatnią część ciasta zagnieść z kakao, zetrzeć na tarce na pianę. Piec godzinę w temperaturze 180°C.
4. Gotowy mazurek udekorować orzechami w lukrze.