Świąteczny kisz z kapustą i grzybami - PRZEPIS
Składniki:
- Mąka Lubella Puszysta Krupczatka (300 g)
- Masło (200 g)
- Jajka (2 szt.)
- Łyżeczka soli
- Kapusta kiszona (400 g)
- Suszone namoczone grzyby (100 g)
- Cebula (1 szt.)
- Suszona żurawina (20 g)
- Woda z namaczania grzybów
- Czosnek (3 ząbki)
- Majeranek (1 łyżeczka
- Olej
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Mąkę z masłem i solą siekamy nożem do momentu aż powstaną grudki wielkości zacierek. Następnie dodajemy jajka i szybko zagniatamy tak, aby za bardzo nie ogrzać ciasta. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki.
Grzyby odciskamy z wody i siekamy. Cebulę siekamy wraz z czosnkiem i przesmażamy z grzybami na oleju. Dodajemy odciśnięta i posiekaną kapustę. Następnie wodę z grzybów oraz żurawinę i przyprawy. Dusimy do momentu aż cała woda odparuje. Tak przygotowany farsz schładzamy.
Część ciasta zostawiamy na dekorację, a z reszty wałkujemy placek i wykładamy na tortownicę lub formę do tarty. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i na lekko upieczone nakładamy farsz, a z reszty ciasta robimy dekorację na farszu. Pieczemy przez kolejne 20 minut do momentu aż ciasto się zazłoci.
>>> ZOBACZ RÓWNIEŻ!!!