Świąteczny kisz z kapustą i grzybami - PRZEPIS

Reklama

Składniki:

  • Mąka Lubella Puszysta Krupczatka (300 g)
  • Masło (200 g)
  • Jajka (2 szt.)
  • Łyżeczka soli
  • Kapusta kiszona (400 g)
  • Suszone namoczone grzyby (100 g)
  • Cebula (1 szt.)
  • Suszona żurawina (20 g)
  • Woda z namaczania grzybów
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Majeranek (1 łyżeczka
  • Olej
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Mąkę z masłem i solą siekamy nożem do momentu aż powstaną grudki wielkości zacierek. Następnie dodajemy jajka i szybko zagniatamy tak, aby za bardzo nie ogrzać ciasta. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki.

Grzyby odciskamy z wody i siekamy. Cebulę siekamy wraz z czosnkiem i przesmażamy z grzybami na oleju. Dodajemy odciśnięta i posiekaną kapustę. Następnie wodę z grzybów oraz żurawinę i przyprawy. Dusimy do momentu aż cała woda odparuje. Tak przygotowany farsz schładzamy.

Część ciasta zostawiamy na dekorację, a z reszty wałkujemy placek i wykładamy na tortownicę lub formę do tarty. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i na lekko upieczone nakładamy farsz, a z reszty ciasta robimy dekorację na farszu. Pieczemy przez kolejne 20 minut do momentu aż ciasto się zazłoci.

>>> ZOBACZ RÓWNIEŻ!!!