Pierniczki świąteczne - PRZEPIS
Składniki na pierniczki świąteczne:
- Mąka tortowa (300 g)
- Cukier (100 g)
- Miód (1/4 szklanki)
- Przyprawa do pierników (1 łyżeczka)
- Masło (20 g)
- Proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki)
- Jajko (1 szt.)
Pierniczki świąteczne - przygotowanie
Podgrzewamy miód i masło do momentu aż się zagotuje. Przesiewamy mąkę, dodajemy nieco ostudzone miód i masło, wsypujemy cukier, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia.
Zagniatamy i wyrabiamy ciasto, do momentu aż będzie miękkie i gładkie. Rozwałkowujemy je na grubość około 2 mm i przy pomocy foremek wycinamy pierniczki.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru.