"Fakt" zachwala swój zestaw jako tani, ale i szybki w przygotowaniu. Co ciekawe, na stole ma się znaleźć - zgodnie z tradycją - 12 potraw. "Wprawdzie nie zawsze mają one taki smak jak , ale są doskonałym rozwiązaniem dla zabieganych. I oszczędnych, bo za wszystko zapłacimy 123,5 zł" - czytamy w "Fakcie". Poniżej jadłospis i składniki wraz z dokładnym kosztem i czasem przygotowania. Co o nim sądzicie?
1. Grzyby w panierce
Kapelusze pieczarek opłucz, posól. Płatki kukurydziane drobno pokrusz i obtocz w nich grzyby. Smaż na rozgrzanym oleju koszt ok. 10 zł czas 5 minut
2. Sałatka jarzynowa
Warzywa (groszek, marchewka, kukurydza) odsącz z zalewy. Wymieszaj w salaterce z kremem sałatkowym
koszt ok. 12 zł
czas 3 minuty
3. Pierożki odsmażane
Gotowe pierożki odsmaż na oleju, na talerzu polej śmietaną
koszt ok. 6 zł
czas 7 minut
4. Barszcz czerwony
Zrób barszcz według przepisu na opakowaniu
koszt ok. 10 zł
czas 20 minut
5. Zupa grzybowa
Ugotuj zupę według przepisu na opakowaniu, możesz dodać śmietany i posiekanej natki
koszt ok. 3 zł
czas 10 minut
6. Kompot z mieszanki owocowej
Owoce zalej wodą, gotuj ok. pół godziny
koszt ok. 10 zł
czas 30 min.
7. Śledzie w oliwie
Wyjmij śledzie ze słoika na półmisek, możesz ozdobić gałązką koperku czy plastrami cebuli
koszt ok. 6 zł
czas minuta
8. Bakalie
Zmieszaj bakalie (rodzynki, orzechy, figi, daktyle) w szklanym naczyniu
koszt ok. 15 zł
czas 30 sekund
9. Plastry łososia z cytryną i koperkiem
Wyjętego z opakowania łososia rozłóż na półmisku, dodaj ósemki cytryny
koszt ok. 16 zł
czas minuta
10. Ciasto z cukierni
Kupione wcześniej ciasto owiń folią samoprzylepną i trzymaj w lodówce, w jej najcieplejszym miejscu
koszt ok. 20 zł
11. Kapusta zasmażana
Kapustę przełóż do rondelka, podgrzej, od razu podawaj
koszt 3,50 zł
czas 5 minut
12. Kutia
Kutię przełóż do ozdobnego naczynia
koszt 12 zł
czas pół minuty