Co ty wiesz o ziołach? Wszystko o działaniu herbatek i naparów
1 Ta aromatyczna roślina znana jest człowiekowi od tysięcy lat. Dzięki swym leczniczym właściwościom doceniana jest na całym świecie. Grecja, Chiny, Egipt – w starożytnych manuskryptach znajdujemy na jej temat wiele wzmianek. Napary z tego zioła działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu skutecznie pomagają przy niestrawnościach i wzdęciach, które w jesienno zimowym okresie kiedy posiłki stają się cięższe i bardziej tłuste zdarzają się zdecydowanie częściej niż latem. Miętowa herbatka stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, wspomagając trawienie. To jednak nie koniec dobroczynnych właściwości mięty. Jest ona stosowana w aromaterapii, wspomagając koncentrację i łagodząc objawy stresu. Łagodzi objawy przeziębień i infekcji gardła. Miętowe inhalacje oczyszczają zatoki, oraz udrożniają nos, a olejek mentolowy uzyskiwany z mięty pieprzowej używany jest w wielu lekach i kosmetykach. Zbierając miętę samodzielnie warto pamiętać, że najlepiej jest to robić na samym początku jej kwitnienia. Zawartość olejków eterycznych jest wtedy największa, a co za tym idzie roślina na dłużej zatrzymuje swoje właściwości. Mięta idealnie sprawdza się również w kuchni – suszona świetnie pasuje jako dodatek do ryb, sałat i różnych farszów mięsnych. Miłośnikom słodyczy – przypadną zapewne do gustu połączenie mięty i czekolady – mocny napar jest idealnym dodatkiem do musów, naleśników a nawet ciast! Nadaje ciekawą, orzeźwiającą nutę przełamując jednocześnie słodko gorzki smak kakao.
Shutterstock
2 Melisa jest stosowana przede wszystkim ze względu na jej naturalne właściwości odprężające i relaksujące. Dzięki zawartości olejku lotnego uspokaja system nerwowy, ułatwia zasypianie, łagodzi bóle głowy i migreny oraz korzystnie wpływa na ogólne samopoczucie. Pamiętajmy, że melisa dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom może być używana jako pierwsze remedium na ugryzienia owadów, czy delikatne skaleczenia. Najlepiej w takiej sytuacji zrobić kompres z gazy zamoczonej w naparze, a następnie przyłożyć go do zaognionego miejsca. Melisa doskonale sprawdza się również jako remedium na opryszczkę, oraz dzięki właściwościom rozluźniającym mięśnie gładkie przy problemach menstruacyjnych. Filiżanka naparu z melisy wypita wieczorem delikatnie koi nerwy po całym dniu obowiązków, pomaga się wyciszyć i przygotować organizm do snu, sprawiając że kolejny dzień rozpoczyna się spokojnie i bez zbędnego pośpiechu. W kuchni suszona melisa doskonale sprawdza się jako przyprawa do wszelkiego rodzaju marynat i sosów. Jest ceniona ze względu na swój orzeźwiający cytrynowy aromat polecana jest do mięs, szczególnie wieprzowiny, dziczyzny i jagnięciny. Aby w pełni wydobyć jej smak należy dodać ją pod koniec gotowania.
Shutterstock
3 Rumianek jest znany ze swoich właściwości antyseptycznych i przeciwbólowych. Doskonale sprawdza się przy naturalnym redukowaniu bólu głowy, zębów czy dolegliwości miesiączkowych u kobiet. Wspomaga gojenie się ran i stanów zapalnych skóry, łagodzi objawy infekcji gardła, działa napotnie i przeciwgorączkowo, a wypity około pół godziny przed podróżą znacząco łagodzi objawy choroby lokomocyjnej. Bardzo istotna jest wartość rumianku w przemyśle kosmetycznym – jego łagodzące właściwości rewelacyjnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Napar stosowany na skórę twarzy jest naturalnym środkiem który zmiękcza, ściąga, ujędrnia i wygładza cerę. Rumiankowe płukanki pomagają natomiast w zachowaniu zdrowego, pięknego połysku włosów. Rumianek jest też ceniony ze względu na swoje walory smakowe. Doskonale sprawdza się jako zamiennik czarnej herbaty urozmaicając wachlarz spożywanych napojów. Na bazie naparu z rumianku można przygotować różne desery np. zupełnie nową wersję panny cotty.
Shutterstock
4 Jest to jedno z najbardziej niedocenionych ziół. Tymczasem jej właściwości są praktycznie nieocenione! Dawniej pokrzywa pełniła rolę naturalnego antybiotyku, na stołach była podawana zupa przyrządzana z tej rośliny, a jej napar pełnił zamiennik herbaty. Dzisiaj najczęściej wykorzystywana jest do pielęgnacji włosów, skóry i paznokci, a jej właściwości smakowe i zdrowotne są odkrywane zupełnie od początku. Świetnie komponuje się z jajkami – można ją dodać do jajecznicy, lub pasty jajecznej. Fantastycznie sprawdzi się również jako przyprawa do grzanek. Pokrzywa działa żółcio i moczopędnie, przez co korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji oraz eliminację nadmiaru wody. Usprawnia procesy przemiany materii. Wspomaga system immunologiczny, szczególnie jesienią i zimą narażony na utratę odporności. Jako środek kosmetyczny pokrzywa przywraca równowagę skóry głowy, napar stosowany jako tonik do cery tłustej i trądzikowej pomaga wyeliminować powstawanie zmian, a także zredukować istniejące.. W liściach i korzeniu pokrzywy znajdują się duże ilości krzemionki – minerału odpowiedzialnego za zdolności regeneracyjne kolagenu, które poprawiają elastyczność i odporność skóry. Dzięki temu pierwiastkowi skóra, paznokcie i włosy zachowają wspaniałą kondycję bez względu na niekorzystne warunki pogodowe.
Shutterstock