Picie mleka zmniejsza ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca lub udaru aż o 15-20 procent - oto wnioski z tych badań.
Badacze z Uniwersytetów w Reading, Cardiff i Bristolu zapragnęli sprawdzić, czy przeważają plusy, czy może minusy picia mleka. Postanowili przyjrzeć się temu, jak picie tego napoju ma się do liczby zgonów na konkretną chorobę.
Profesorowie Peter Elwood i Ian Givens przeanalizowali wyniki 324 badań, na podstawie których można było potraktować konsumpcję mleka jako ewentualny czynnik prognostyczny choroby niedokrwiennej serca, udaru, cukrzycy i nowotworów.
CZĘSTE PICIE WYDŁUŻA ŻYCIE?
Badacze stwierdzili, że spożywanie mleka i jego przetworów ma związek z występowaniem i przebiegiem chronicznych chorób. "Nasz przegląd pozwolił ocenić, czy nasilona konsumpcja mleka zwiększa szanse na przeżycie, czy też nie. Wierzymy, że zwiększa. Odkryliśmy, że kiedy weźmiemy pod uwagę liczbę zgonów z powodu choroby niedokrwiennej serca, udaru i nowotworu jelita grubego, istnieją mocne dowody na zmniejszenie ryzyka zgonu w wyniku konsumpcji mleka. Nie znaleźliśmy dowodów, że picie mleka może zwiększyć szanse rozwoju jakiejś choroby, z wyjątkiem nowotworu prostaty" - komentuje prof. Givens.
_________
NIE PRZEGAP:
>>> Chciała schudnąć, a zagłodziła się na śmierć
>>> Po jego spermę ustawiają się kolejki
>>> Zobacz kobiety, które kochały Hitlera