Picie mleka zmniejsza ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca lub udaru aż o 15-20 procent - oto wnioski z tych badań.

Badacze z Uniwersytetów w Reading, Cardiff i Bristolu zapragnęli sprawdzić, czy przeważają plusy, czy może minusy picia mleka. Postanowili przyjrzeć się temu, jak picie tego napoju ma się do liczby zgonów na konkretną chorobę.

Reklama

Profesorowie Peter Elwood i Ian Givens przeanalizowali wyniki 324 badań, na podstawie których można było potraktować konsumpcję mleka jako ewentualny czynnik prognostyczny choroby niedokrwiennej serca, udaru, cukrzycy i nowotworów.

CZĘSTE PICIE WYDŁUŻA ŻYCIE?

Badacze stwierdzili, że spożywanie mleka i jego przetworów ma związek z występowaniem i przebiegiem chronicznych chorób. "Nasz przegląd pozwolił ocenić, czy nasilona konsumpcja mleka zwiększa szanse na przeżycie, czy też nie. Wierzymy, że zwiększa. Odkryliśmy, że kiedy weźmiemy pod uwagę liczbę zgonów z powodu choroby niedokrwiennej serca, udaru i nowotworu jelita grubego, istnieją mocne dowody na zmniejszenie ryzyka zgonu w wyniku konsumpcji mleka. Nie znaleźliśmy dowodów, że picie mleka może zwiększyć szanse rozwoju jakiejś choroby, z wyjątkiem nowotworu prostaty" - komentuje prof. Givens.

_________

NIE PRZEGAP:

>>> Chciała schudnąć, a zagłodziła się na śmierć
>>> Po jego spermę ustawiają się kolejki
>>> Zobacz kobiety, które kochały Hitlera