"Dieta dostarczająca około 800-100kcal powinna zawierać soki owocowo-warzywne oraz owoce i warzywa zarówno surowe, jak i w postaci gotowanej" – mówi Anna Oczkoś, dyplomowana dietetyczka. - "W tym wypadku należy szczególnie zadbać o regularność spożywanych posiłków, co zapobiegnie ewentualnemu spadkowi poziomu cukru w organizmie."
ILE MOŻNA SCHUDNĄĆ?
Stosowanie oczyszczająco-odchudzających diet owocowo-warzywnych pozwala zredukować wagę do 2 kg w ciągu dwóch dni. Ale uwaga - proces chudnięcia jest w tym przypadku spowodowany głównie usunięciem nadmiaru wody z organizmu. "Chcąc uniknąć efektu jo-jo warto po zakończeniu diety, stopniowo zwiększać ilość pożywienia w diecie, eliminując przy tym fast foody i słodycze" – wyjaśnia Anna Oczkoś. I dodaje: "Nagłe rzucenie się na jedzenie spowodowałoby efekt gorszy od początkowego i groziłoby uzyskaniem wagi większej, niż przed kuracją."
Takie niskokaloryczne diety powinny trwać maksymalnie 2 dni. Najlepiej przeprowadzać je w dniu wolnym od pracy i innych, obciążających zajęć. W czasie ich stosowania powinno się pić jak najwięcej płynów, które nie tylko wypłukują z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii ale także, co ma istotne znaczenie przy ograniczeniu jedzenia – tłumią głód.
DIETA DLA ZABIEGANYCH PRACOHOLIKÓW
"Mrożonki stanowią idealną alternatywę dla osób, którym brakuje czasu na żmudne krojenie warzyw i czasochłonne przygotowywanie sałatek" – mówi Paweł Szarek pełnomocnik ds. jakości firmy Fritar. - Są przy tym bardziej lekkostrawne od warzyw surowych, a ich zawartość witamin i składników mineralnych jest porównywalna.
______________________________________
NIE PRZEGAP:
>>> Pokolenie telewizyjnych grubasów
>>> Dlaczego szparagi są lepsze od mężczyzn?
>>> Z diety też trzeba kiedyś wyjść